Over mensen om u tegen te zeggen (in plaats van je of jullie)

JAAP DE BERG

Taalvragen van lezers:

708 Familie van patiënten spreek ik aan met 'u', zoals onlangs toen ik een zoon en dochter van boven de zestig aan tafel had (schrijft een zestigjarige specialist ouderengeneeskunde). In een gesprek met collega's hierover verschilden de meningen. Een zich altijd zeer correct opstellende 65-jarige arts gebruikt altijd 'jullie' in zo'n situatie. Is hier een regel voor?

Een officiële regel is er niet. De gewoonte om u als te formeel of afstandelijk te vermijden, wint veld, ook in de reclame. 'We vinden dat we met je dichter bij de klanten staan', schreef supermarkt Jumbo ter verklaring. Ikea spoort zijn publiek zelfs aan 'te bestellen wanneer het jou (sic) uitkomt' (online dus). 'Hou je aan de snelheidslimiet', adviseert Rijkswaterstaat. Voor aan vousvoyeren gewende senioren misschien een prikkel om extra gas te geven?

"Onbekende volwassenen met je, jij of jullie aanspreken kan onbeleefd of te direct overkomen", constateert de Taaladviesdienst van de Vlaamse overheid. Dat is ook mijn idee. Daarom gebruik ik u in eerste contacten met degenen met wie ik niet op vertrouwelijke voet sta, tenzij het kinderen of adolescenten zijn. Overschakelen op je kan altijd nog, al naar gelang de conversatie en de relatie tot de gesprekspartner zich ontwikkelen.

Een nuttige tip voor hardnekkige je-zeggers geven Liesbeth Koenen & Rik Smits in hun 'Handboek Nederlands'. Jij wordt 'al gauw als neerbuigend gevoeld'. Daarom is het gebruik van u aan te raden in gedachtenwisselingen met parkeerwachten, klagers en anderen 'op wie u enig overwicht wilt hebben'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden