Over hete meisjes en erg hete meisjes

Seksboek moet pubers weerbaar maken

Esmee is erg verliefd op Dave, een jongen met 'belachelijk blauwe ogen'. Ze whatsappen non-stop, Esmee zelfs vanuit bad. Als hij typt dat hij haar graag zou zien, maakt ze een natte, blote selfie. Die stuurt ze hem per Snapchat, een app waarmee foto's slechts heel kort zichtbaar zijn. Moet kunnen, toch? "Wat kon hij nu echt zien in één seconde?"

Zeker 80.000 leerlingen van klas 3 in het voortgezet onderwijs kunnen lezen hoe dit afloopt. Via hun leraar Nederlands krijgen zij maandag 'Verhalen voor onder je kussen', een uitgave van Rutgers WPF en Soa Aids Nederlands. Het zijn seksverhalen met een moraal die jongeren seksueel weerbaar moet maken.

Zo valt uit het verhaal over Esmee te leren dat er een app bestaat die alle snapchats automatisch opslaat. En dat ook jongens met prachtige blauwe ogen hufters kunnen zijn. Dave zet Esmees badfoto 'per ongeluk' in een groepsapp en al gauw stuurt iedereen de foto door. Met gebogen hoofd beweegt Esmee zich door de schoolgang. "Ik loop zoals ik me voel: geknakt." Achter haar rug hoort ze fluisteren: Wie stuurt er nou zo'n foto van zichzelf? Hoe dom ben je dan?

Níet dom, zegt Filippo Zimbile, hoofd van de jongerenafdeling van Soa Aids Nederland. Esmee vertrouwt de jongen op wie ze verliefd is, dat kan toch de beste overkomen? Hij hoopt dat 14- en 15-jarigen haar na lezing van dit verhaal begrijpen en niet veroordelen. En dat ze snappen hoe riskant het kan zijn om delicate foto's te delen.

Naast bad guy Dave doen ook naieve, welwillende personages vreselijke dingen in dit puberseksboek. Zo laat een jongen zich door een vriend wijsmaken dat je twee soorten meisjes hebt: hete meisjes en heel erg hete meisjes. Tijdens het vrijen 'zijn het tijgers', beweert de opschepper. "Ze kronkelen, spartelen, schreeuwen soms. Omdat ze heet zijn. Het kost best veel kracht [...], maar het is de moeite waard. En daarna mag je rustig liggen, dat vinden zij ook fijn."

Het meisje in kwestie kronkelt en schreeuwt inderdaad als deze jongen plompverloren bovenop haar duikt. Pas na een tijdje "begon me iets te dagen, een gruwelijke waarheid drong tot me door". Jongeren overschrijden elkaars seksuele grenzen volgens Zimbile vaak niet bewust, maar uit onwetendheid en onzekerheid. "Een jongen krijgt van z'n vrienden te horen: 'Joh, als je even doorzet...' Een meisje dat echt niet wil, denkt: 'Dan ben ik misschien wel erg preuts'."

Gespreksstof genoeg in de lessen Nederlands. Dat jongeren de gevoelens van de hoofdpersonen kunnen bespreken, en niet hun eigen kwetsbaarheid hoeven tonen, is volgens Zimbile een groot voordeel: "Zo kun je veilig praten."

Spannend of spijt?

Uit een nieuwe peiling op Scholieren.com onder bijna 1100 jongeren blijkt dat 23 procent wel eens een naaktfoto of -filmpje van zichzelf heeft gemaakt. Het gros (84 procent) stuurt die vervolgens door naar iemand anders. Dat hoeft geen negatieve ervaring te zijn; de meeste jongeren vinden het 'leuk', 'lachen' of 'spannend'. Toch heeft 18 procent heel erg spijt van het versturen van een eigen naaktfoto of -filmpje.

Aan sexting - het doorsturen van andermans blootbeelden - heeft één op de vijf jongeren wel eens gedaan. En meer dan de helft van de ondervraagde scholieren (56 procent) ontving ooit een naaktfoto of -filmpje.

Deze peiling werd gehouden op initiatief van Rutgers WPF en Soa Aids Nederland voor het verschijnen van 'Verhalen voor onder je kussen' (VANDAAG? maandag). Dit puberseksboek maakt onderdeel uit van de seksuele weerbaarheidscampagne 'Maak seks lekker duidelijk', die al loopt sinds 2010. Bijbehorende filmpjes staan op youtube.com/sensenederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden