Over het smalspoor van Charly

Luxemburg heeft 600 kilometer aan fietsroutes. De SaarLorLux-route voert langs de Moezel en door drie landen: Luxemburg, Duitsland en Frankrijk.

De stad Luxemburg wordt doorsneden door de diepe dalen van de Pétrusse en de Alzette. Vanaf het fietspad langs de Pétrusse hebben we door de rust in de weelderige groene longen niet de indruk dat we ons tussen twee drukke wijken in het centrum bevinden. De sierlijke Adolphebrug over het dal is het begin van stedelijke contouren hoog boven ons. Links liggen de kazematten van Vauban en de kathedraal en rechts kijken we uit op de futuristische hoogbouw van de Europese wijk. De lift in de rotswand bij Grund brengt ons met fiets en al naar boven, midden in het oude centrum, waar de erewacht statig op en neer stapt voor het werkpaleis van de groothertog. Tegenover dit paleis ligt Café de la Presse, het stamlokaal van de Luxemburgse fietsersbond LVI. Voorzitter Gust begroet ons hartelijk en vouwt onmiddellijk zijn kaarten open voor fraaie fietstips.

Dankzij de informatie van Gust laten we de stad achter ons over de nieuwe bewegwijzerde SaarLorLux-fietsroute. Als je deze route helemaal volgt kom je door drie landen: Luxemburg, Duitsland en Frankrijk.

Luxemburg is niet alleen een klein land, alles lijkt klein, ook de dorpjes. De pastelkleurige huisjes liggen er keurig bij, als een operettedecor. Bijna onopgemerkt klimmen we langzaam naar een golvend plateau bij Ellange met een weids uitzicht. Een slingerende afdaling over een voormalig spoorbaantje tussen de wijnranken brengt ons vervolgens in Remich in het Moezeldal. Een glas Remicher Riesling lonkt op de terrassen aan de Moezelkade van dit wijnstadje.

De Moezel biedt fietsroutes langs de Luxemburgs oever én de Duitse kant. De Luxemburgse variant gaat langs poppenhuisachtige wijndorpjes en de Duitse oever biedt fraaie uitzichten. De oplossing voor dit dilemma is op en neer naar Schengen: een vlekje op de kaart, maar beroemd en berucht geworden door de Schengen-akkoorden, afspraken tussen een aantal Europese landen over het vrije verkeer van personen.

Luxemburg vond dit plaatsje op een drielandenpunt passend voor een dergelijk besluit, maar een geschikte accommodatie voor de plechtige ondertekening was er niet. De oplossing werd gevonden in een salonboot aan de Moezelkade. Een gedenkteken herinnert aan het plechtige moment met de toenmalige hoogwaardigheidsbekleders.

De Moezel is een belangrijke waterverbinding tussen Frankrijk en Duitsland. Passagiers- en vrachtschepen varen af en aan. Voor deze scheepvaart moest de rivier wel getemd worden door diverse stuwen. Voor iedere stuw wordt het water aanzienlijk breder.

Wasserbillig is voor Luxemburgers een begrip als laagst gelegen punt van het land op 134 meter boven de zeespiegel. We nemen afscheid van de Moezel en laten onze wielen stroomopwaarts rollen op het fietspad langs zijrivier de Sauer. Dit water is veel wilder, de oevers zijn grilliger en de bochten zijn scherper. Ideaal voor kanovaarders en rafters, die zich met de stroom laten meevoeren.

Parel van de Sauer is het knusse Echternach: de oudste 'stad' van het groothertogdom. Een beter voorbeeld van een kraakhelder Luxemburgs ministadje is moeilijk denkbaar. Echternach is bekend van de springprocessie ter ere van Willibrord, die hier al sinds de 15de eeuw op de dinsdag na Pinksteren plaatsheeft. Nadat Utrecht te gevaarlijk was geworden, streek de apostel der Nederlanden hier in het jaar 698 neer in en stichtte de abdij. De statige basiliek liep tijdens de Franse Revolutie en het Ardennenoffensief in 1944 zware schade op, maar hij is telkens weer herbouwd.

Een prachtig stukje zit in de staart van onze route: van Echternach terug naar de stad Luxemburg gaat het over een voormalig smalspoortje. Om de stoomlocomotief met de koosnaam Charly het hoogteverschil te laten overwinnen, zijn lange slingers aangelegd door het bos. We gaan door een smalle kloof die speciaal voor Charly werd uitgehouwen. Op het stationnetje van Bech mocht Charly even uitpuffen, om te wachten op zijn tweelingbroertje uit de andere richting, want er was slechts één spoor beschikbaar. Het monumentale gebouwtje is nu het sanitairgebouw van een camping langs het fietspad.

Voorbij het kampeerterrein duikt ineens een donker gat van een tunnel op, maar gelukkig floepen vanzelf de lichten aan. De kou komt ons tegemoet in deze onderaardse wereld en het water sijpelt lang de ruwe wanden. Donker is het eveneens in de dichte bossen. Vanuit deze geslotenheid staan we ineens voor de skyline van de stad Luxemburg. Ook vanaf deze zijde van de stadsrand voert een fietspad naar het oude centrum. De erewacht loopt nog steeds parmantig heen en weer voor het terras van Café de la Presse.

Naar Luxemburg

Luxemburg-stad ligt op 370 km van Utrecht. De fiets kan mee met de trein via Maastricht en Luik. Kaartjes en fietskaartjes zijn te koop in de NS-automaten op de Nederlandse stations.De Luxemburgse fietsroutes sluiten aan op Belgische, Duitse en Franse routes. Luxemburg kent ook Bed+Bike:

www.lvi.lu/bedandbike

Een handige kaart met alle routes is: Luxemburg by Cycle van de Luxemburgse fietsersbond LVI:

www.lvi.lu In Nederland te koop bij:

www.fietsvakantiewinkel.nl

Luxemburgs Nationaal Verkeersbureau:

www.ont.lu

De springprocessie van Echternach vindt dit jaar plaats op 21 mei, de dinsdag na Pinksteren:

www.willibrord.lu

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden