Column

Over het Baudet-effect en de ambtenaren van de NOS

Sylvain EphimencoBeeld Trouw

Stel je eens voor dat je de verkiezingsavond hebt gemist en, maandagochtend, met een niet gestilde honger naar politiek nieuws wakker wordt. Net op tijd voor een extra lang NOS Journaal. Maar dan begint de ellende. 

Je krijgt geen percentages per partij, maar een bord met zetelresultaten opgedist. Zetels die jou toch niets zeggen omdat je, zoals alle Nederlanders, die van de Tweede Kamer als maatstaf gewend bent. Je kunt dus niet vergelijken met de stemmen in de exitpoll van donderdag, de EP-verkiezingen uit 2014 of de Provinciale Staten. Als enige uitslagen uit andere Europese landen, nu wel met percentages, krijg je eerst de Britten (!) die de EU toch gaan verlaten, en verder Duitsland.

Over de cruciale nederlaag in Frankrijk van president Macron geen bord met cijfers. En over Italië, waar de grootste populistische overwinning van West-Europa heeft plaatsgevonden (Lega van 6 procent naar 34), een paar beelden en dit verbijsterende commentaar: “Het is de vraag of coalitiepartner Vijfsterrenbeweging (M5S) de tweede wordt”. Terwijl heel Europa sinds middernacht mag weten dat M5S een ongelooflijk pak slaag kreeg (gehalveerd in een jaar tijd) en derde wordt met bijna 6 procentpunten achterstand op de linkse Partito Democratico!

Dan vertelt presentator Mark Visser dat we nu naar Schiphol gaan omdat je daar “veel Europese kiezers tegenkomt”. We krijgen een interviewtje met een verdwaalde brexit-Brit en vervolgens met vijf (!) passerende Nederlanders. Maar het meest hilarische bewaar ik voor het laatst. Politiek commentator Xander van der Wulp beschouwt dat die drie gewonnen zetels van Forum voor Democratie (FvD) niet echt aan lijsttrekker Derk Jan Eppink zijn te danken “maar misschien wel aan het Baudet-effect”. 

Pardon, Baudet-effect? In maart haalde FvD bij de Provinciale Staten 14,5 procent . Op zondag 19 mei, vier dagen voor de Europese verkiezingen, peilde Maurice de Hond FvD op 15 procent. Een grote zege gloort. Maar dit is zonder rekening te houden met de destructieve roekeloosheid van Thierry Baudet. De man van het grootbehuisde ego, de extreme standpunten en feitelijke minachting voor zijn kiezers, die zijn FvD-speelgoed in een paar dagen met een houten hamertje gaat indeuken. 

Eerst plukt hij van de extreem-rechtse en antisemitische site Fenixx een video die hij verspreidt. Hierin worden migranten als verkrachters neergezet en de schuld hiervan wordt aan Mark Rutte, Jesse Klaver en Rob Jetten gegeven. Het stigmatiserende ‘Sie haben es gewusst’ (Holocaust!) wordt in de video op hun foto geprojecteerd. Een paar dagen later verspreidt Baudet trots een essay van zijn hand waarin werkende vrouwen, abortus en euthanasie worden gehekeld. Een deel van de FvD-kiezers slaat geschrokken op de vlucht: het werd donderdag geen 15 maar 10,9 procent van de stemmen. In zijn eentje heeft Baudet roekeloos 4 procentpunten van het FvD-kapitaal vernietigd. 

Een maand geleden schreef ik dat Baudet de ‘grootste hindernis’ is voor zijn partij. Ik zat er dichter bij dan de ambtenaren van de NOS.

Drie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn kritische blik op de actualiteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden