Over fietsen gaat het niet meer op het WK

Kandidaten voorzitterschap wielerunie UCI gooien met modder

MONTECATINI TERME - De verkiezingsstrijd om de voorzittershamer van de internationale wielerunie UCI hangt als een schaduw over het WK in Toscane. Vandaag kiezen de 42 stemgerechtigde leden van de UCI voor de oude of voor een nieuwe preses. Voor een voorzetting van het huidige beleid of voor een nieuwe weg, klinken de beloftes. Om de renners gaat het allang niet meer. "Wij zijn de laatsten die iets horen", zei Sir Bradley Wiggins deze week.

Ze zijn dit WK naar de zijlijn gedirigeerd, de sporters. Hun podium is verworden tot een decor waar wielerbazen met modder naar elkaar gooien. Een dag voor de verkiezing bleek dat de zittende voorzitter Pat McQuaid twee van zijn 'clanleden' binnen de UCI op een cruciale plek had willen positioneren. De twee was een plek beloofd in het team dat moet toezien op een eerlijk verloop van de verkiezing vandaag. Dat was McQuaids uitdager ter ore gekomen, Brian Cookson. De Brit die volgens eigen zeggen de weg blokkeerde voor beide handlangers, noemde het in The Telegraph gisteren een 'inbreuk op de onafhankelijkheid'.

De beschuldiging van Cookson aan het adres van McQuaid is er een uit een lange reeks over en weer. Sinds duidelijk werd dat de Ier voor het eerst in zijn achtjarige voorzitterschap van de UCI met een tegenkandidaat rekening moet houden, bestoken beide partijen elkaar met verwijten en insinuaties. De een wat meer dan de ander. Met name McQuaid voelt dat een derde termijn wel eens heel ver weg kan zijn. De Europese landen lieten vorige week weten hun stem aan de Brit te geven. De andere continenten hebben geen openlijke voorkeur uitgesproken. Verschillende wielerbonden, zoals de Amerikaanse, al wel. Zij wensen een breuk met het verleden.

McQuaid staat in de optiek van zijn critici voor de periode dat de wielersport uitblonk in fraude en leugens. Sterker nog, de Ier en zijn Nederlandse voorganger Hein Verbruggen zouden meer dan eens positieve dopingtesten van Lance Armstrong hebben verdonkermaand. Beiden ontkennen.

Cooksons wil aan die geruchtenstoom een einde maken, zei hij deze week in aanloop naar de UCI-congres vandaag in het oude stadscentrum van Florence. Dan moet hij natuurlijk wel gekozen worden, voegde de voorzitter van de Britse wielerbond er aan toe. "Ik hoop dat het niet waar is, maar het is zeker een diepgaand onderzoek waard." Cookson, behendig met verkiezingsretoriek, noemde het een van zijn eerste acties zodra hij het stokje overneemt van de Ier. Dat, en een onafhankelijk commissie die de rol van de UCI in het dopingverhaal als geheel onder ogen neemt. Cookson pleit verder voor een nieuwe organisatie die de dopingcontroles van de UCI overneemt.

Daarentegen wenst McQuaid een nieuwe termijn om de inspanningen die onder zijn bewind zijn ingezet, te voltooien. "Brian zegt dat een breuk met het verleden eigenlijk het weggooien betekent van de bagage van McQuaid en Verbruggen." De zittende voorzitter claimt lering te hebben getrokken uit de recente kritiek op de UCI en zijn voorzitter. "Ik voel echter ook dat ik een nieuwe periode van vier jaar nodig heb om de dopingcultuur met wortel en al uit te roeien."

De mondiale wielerbond worstelt inmiddels een klein jaar met de vraag hoe. Sinds het onthutsende Usada-rapport over (ex-)Tourwinnaar en dopinggebruiker Lance Armstrong, blonk de UCI vooral uit in een lamlendige houding. Die draagt er aan bij dat het op dit WK niet meer over fietsen gaat maar over controverses.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden