Over Emily's vader mag je niet alles zeggen

Het valt niet mee om te schrijven over Willem-Alexanders vriendin Emily Bremers en haar familie. Wat mag je wel vermelden en wat niet? Je mag haar vader 'hard en genadeloos' noemen en een 'uitgesproken corpsbal'. Maar de mededeling dat hij het geld van zijn vrouw nodig had om zijn studie te bekostigen moet worden gerectificeerd.

Begin juli verscheen in het weekblad HP/De Tijd een uitgebreid artikel over Emily en haar familie. Vooral haar vader komt er niet zo best vanaf. Hoewel hij 'keihard en genadeloos' is, heeft hij een 'saaie conversatie': 'Bij Bremers gaat het altijd over geld.' Ook pleit hij voor de uitbreiding van het legale wapenbezit. 'Hij houdt van schieten en doodschieten. Een deel van zijn geld heeft hij belegd in antiek geschut'. Bovendien zou hij zijn studie hebben moeten bekostigen met het familiekapitaal van zijn vrouw en zou hij twee broers hebben die voor belastingontduiking veroordeeld zouden zijn. Maar die laatste twee beweringen blijken niet waar. Want deze week verscheen de rectificatie: 'Inmiddels zijn wij erop gewezen dat beide mededelingen onjuist zijn.' Wie heeft het weekblad daarop gewezen? Hoofdredacteur Bert Vuijsje: “Wij hebben die rectificatie niet op last van iemand geplaatst. Wij kwamen er zelf achter dat de beweringen niet klopten. Wij zijn niet door het Koninklijk Huis of de Rijksvoorlichtingsdienst terecht gewezen ofzo.” Door de familie Bremers dan? “Daar wil ik geen uitspraken over doen. Het doet er ook niet zoveel toe.”

Maar dat is nog maar de vraag. Als de familie Bremers alleen die twee uitspraken gerectificeerd wil zien, is de rest kennelijk wel waar. En wat dat voor consequenties kan hebben komt in het artikel ook ter sprake. 'Eén Prins Bernhard in de familie is voldoende. Oranje-historicus J.G. Kikkert vermoedt dat Emily, wil ze ooit trouwen, afstand moet nemen van haar familie.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden