Brief van de hoofdredactie

Over een bank die bijna omvalt zwijgen we niet

Cees van der Laan Beeld Maartje Geels
Cees van der LaanBeeld Maartje Geels

Bij ons in de krant stond het bericht 'slechts' op pagina 19, maar in Suriname ontplofte een bom.

Correspondent Pieter Van Maele berichtte vorige week zaterdag op de economiepagina dat De Surinaamsche Bank (DSB) op 'omvallen stond'. In een goed gedocumenteerd artikel beschreef hij de financiële problemen bij de bank. Hij citeerde daarbij een oud-directeur van de bank, de Nederlander Hans Moison: 'Stond mijn spaargeld bij de Surinaamse Bank, dan zou ik 's nachts heel erg slecht slapen'.

De reacties op het artikel in Suriname waren furieus. 'Het bericht van Pieter Van Maele in dagblad Trouw is niet gestoeld op waarheid en poogt met spinsels Suriname in een kwaad daglicht te stellen. Het geeft een compleet verkeerde voorstelling van zaken en is kennelijk bedoeld om chaos te creëren en de aandacht van werkelijke zaken af te leiden', reageerde de Surinaamse minister van financiën, Gillmore Hoefdraad, in een persverklaring. Hij zette Van Maele weg als een schrijver die zich 'veelal anti-Surinaams profileert en met halve waarheden en hele leugens de wereld van informatie over Suriname voorziet'.

Namens DSB

Namens DSB reageerde in Nederland de daarvoor ingehuurde communicatie-adviseur en voormalig journalist Jan Driessen in een brief aan alle hoofdredacties: 'Ben a.u.b. terughoudend met aantoonbaar onjuiste en rancuneus ingestoken berichten die niet stroken met de actuele werkelijkheid maar die wel een onnodige bankrun kunnen veroorzaken'. En inderdaad, woensdag berichtte Trouw op pagina 17 weer over de financiële problemen bij de bank met als kop 'Suriname vreest run op banktegoeden'.

Heeft het eerste bericht van Pieter Van Maele over DSB de angst voor een bankrun veroorzaakt, ook al waren de problemen van de bank bekend? Was de uitspraak van voormalig bankdirecteur Moison een verkapte oproep tot het weghalen van spaartegoeden?

Dat valt zeker niet uit te sluiten. De vraag die vervolgens gesteld moet worden is of de vrees voor een bankrun aanleiding moet zijn niet over de penibele financiële situatie van de bank te schrijven. Het antwoord is helder: natuurlijk moeten kranten en andere media hierover schrijven. Nederland kent een grote Surinaamse gemeenschap met nauwe banden met het moederland én spaartegoeden op banken. Bovendien kan dit land op meer dan normale belangstelling rekenen van Nederlandse media vanwege het koloniale verleden. Toegespitst op deze bank-kwestie durf ik ook te beweren dat we, vanwege de macht van de Bouterse-entourage, niet blind kunnen varen op de Surinaamse instituties die moeten zorgen voor controle, verantwoording en transparantie.

Diverse openbare bronnen

Correspondent Pieter Van Maele heeft zich voor zijn eerste artikel gebaseerd op diverse openbare bronnen, zoals het jaarverslag van DSB over 2016, verklaringen van de Centrale Bank van Suriname, uitspraken van de minister van financiën in de notulen van het parlement, onthullingen in de Surinaamse ochtendkrant De Ware Tijd en een interview met oud-directeur Moison. Gevraagd om een reactie, wil de DSB niet reageren.

Een aanval op de persoonlijke integriteit van de 'anti-Surinaamse' journalist, zoals minister van financiën Gillmore Hoefdraad deed, is een klassieke afleidingstruc. De boodschapper deugt niet, dus zijn boodschap ook niet. Hoefdraad besluit zijn persbericht met een goed advies aan de klanten van DSB: 'U wordt opgeroepen niet in paniek te geraken. U zult voorzien worden van alle nodige informatie'. En dat is nu juist het probleem waar Pieter Van Maele de vinger op legde.

Lees ook: De grootste bank van Suriname staat op omvallen

Lees ook: Centrale Bank Suriname wil bankrun voorkomen

Lees hier meer brieven van de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden