Podcast

Over de schoonheid van de Tridentijnse eredienst

hristian van der Heijden en Stijn Fens. Beeld Maartje Geels
hristian van der Heijden en Stijn Fens.Beeld Maartje Geels

In De Roomse Loper praten Trouw-redacteur Stijn Fens en Vaticaankenner Christian van der Heijden u om de twee weken bij over de katholieke wereld.

In de eerste aflevering van de tweede zomerserie van De Roomse Loper spreken onze podcasters met Jacques Klöters (1946), neerlandicus, oud-cabaretier, cabarethistoricus, radio- en tv-maker en presentator van het populaire radioprogramma 'De Sandwich'. Hij is de samensteller van veelgeprezen bloemlezingen als 'Omdat ik zoveel van je hou' en 'Ik zou je het liefste in een doosje willen doen'. Zijn biografie van Toon Hermans uit 2010 werd met veel lof ontvangen.

Klöters groeide op in het rooms-katholieke Amsterdam-Zuid. Als leerling van de jezuïeten maakte hij van nabij het verval mee van het Hollandse katholicisme. Hij sloot zich aan bij de provo’s en maakte deel uit van de legendarische cabaretgroep Don Quishocking.

Het gesprek gaat over het rijke roomse leven, de schoonheid van de Tridentijnse eredienst, de nieuwe liturgische taal, het wonder van pater Jan Roothaan S.J., Jules de Corte en uiteraard Toon Hermans. En ook Nietzsche en Spinoza ontbreken niet in het repertoire van de cultuurkatholiek, die Klöters ondanks zijn verloren geloof nog steeds is.  

Op onze pagina op SoundCloud kunt u zich abonneren op De Roomse Loper. Ook is er de app te downloaden om de podcast direct uw telefoon te beluisteren. De podcast staat ook op iTunes. Volg De Roomse Loper ook op Twitter.

Beluister hier eerdere afleveringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden