Over de schaatsploeg geen woord bij DSB

De problemen bij DSB Bank stapelen zich op. Naamgever Dirk Scheringa presenteerde gisteren echter gewoon de schaatsploeg. Om daarna te verdwijnen.

Stapje voor stapje schuifelt Klaas Wilting achteruit, tot hij klem staat tegen een stoel en niet verder kan. De persvoorlichter van de geplaagde DSB Bank wordt onder vuur genomen door een leger van journalisten. Er zijn camera’s en tal van microfoons op hem gericht. Het is een surrealistisch beeld; de bijeenkomst in het hoofdkantoor in Wognum is eigenlijk bedoeld om de schaatsploeg van de bank te presenteren. Het gaat echter niet over schaatsen, maar over de lastige situatie waarin de bank terecht is gekomen.

Dirk Scheringa is dan al uit het zaaltje verdwenen. De naamgever van de bank verschijnt wel eventjes, doet ook een kort praatje, maar schuifelt de ruimte snel uit op het moment dat een filmpje over de schaatsers wordt gestart. Hij wil niet met de pers praten. Volgens Wilting is hij onderweg naar de buitenkantoren van zijn onderneming om daar het personeel op te beuren en bij te praten over alles wat er de laatste uren is gebeurd. „Hij vindt het nu belangrijk om bij zijn eigen mensen te zijn”, zegt de voormalig voorlichter van de politie Amsterdam.

Scheringa wordt bij het verlaten van de zaal nog wel even achtervolgd door een cameraploeg, maar laat zich daarna niet meer zien. Hij heeft de woordvoering in handen gelegd van een voorlichter. Donderdagavond stuurde hij de commissarissen Hans van Goor en Robin Linschoten naar diverse televisieprogramma’s. Hun boodschap: sorry voor het verleden, maar vanaf nu worden we een fatsoenlijke bank. Scheringa wil dat zelf niet herhalen. Hij is slechts trots op de schaatsers. „Maar hij vindt het natuurlijk niet leuk wat er gebeurt”, aldus Wilting.

Aan de schaatsers gaat de commotie grotendeels voorbij. Zij worden één voor één op het podium geroepen om hun ambities kenbaar te maken. Begin volgend jaar wil de ploeg op jacht naar olympisch goud. „Ik maak me niet echt zorgen over wat er met de bank gebeurt”, zegt hoofdcoach Jac Orie. „Ik vind het natuurlijk wel vervelend, zeker als er mensen zijn gedupeerd. Maar ik heb niet het idee dat het de sportieve prestaties van de schaatsers zal beïnvloeden. Ik heb er vertrouwen in dat het wordt opgelost.”

Drievoudig olympisch kampioene Marianne Timmer analyseert de ontstane situatie nuchter. „Wij staan er als sporters een stukje verder van af. Ik heb het één en ander gelezen en hoop dat het intern wordt opgelost. Wij moeten ons er ook niet mee bezighouden, dat is niet onze taak.”

Aan de andere kant van de zaal staat Wiltink nog steeds allerhande journalisten te woord, die niet naar Wognum zijn gekomen voor het schaatsen. Soms verheft hij zijn stem, als hij voor de zoveelste keer probeert uit te leggen dat er niets aan de hand is. „Wij zijn een open bank die niet wegloopt voor haar verantwoordelijkheid. Daarom praten we ook met iedereen. Nee, Scheringa niet. Hij is alweer onderweg. Hij heeft het druk.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden