Over de pure textuur van geluid

Jazz


Vinny Golia Trio featuring Bernard Santacruz en Cristiano Calgagnile


2 februari, Bimhuis, Amsterdam


****


Zoals sommige schilderkunst voornamelijk over verf gaat, zo gaat sommige geïmproviseerde muziek vooral over geluid. Over de pure textuur van geluid, de schoonheid of het verbazingwekkende van een ontdekte samenklank.


Om bij zo'n beklijvende klank te komen, moeten er meestal eerst meerdere worden getest. Daarbij kan het soms nogal abstract worden. Het basismateriaal wordt gemaakt, een indrukwekkend geluid voorbereid. En dan is het er: diepe basnoten in een kalm ritme, boventonen van gestreken bekkens en de metalige resonantie van een overgeblazen sopraansaxofoon.


Niet toevallig heet een cd van de Amerikaanse multi-instrumentalist Vinny Golia 'Abstractions and retrocausalities'. De verbanden in de abstractere passages worden de luisteraar pas gaandeweg en meestal met terugwerkende kracht duidelijk. Mocht dat zo overkomen, dat is geen straf, maar een sensationele manier van luisteren.


Golia trad samen met de Franse bassist Bernard Santacruz en de Italiaanse drummer Cristiano Calgagnile op in het Bimhuis. Trompettist Bobby Bradford, bekend van zijn werk met Ornette Coleman en John Carter had daarbij zullen zijn, maar bleek ziek. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat een vierde stem niet werd gemist. Het klankbeeld was toch al vaak bijzonder vol. De meeste indruk maakten de episoden waarin het spel klein werd gehouden en ruimte hoorbaar werd.


Vrijwel de hele saxofoonfamilie behoort tot Golia's instrumentarium, naast tal van klarinetten, fluiten en andere blaasinstrumenten. Nu beperkte hij zich tot sopraan- en sopraninosax met soms een uitstap naar kleine, houten fluiten. Zo'n bewuste beperking hoort bij zijn experimentele houding. Golia heeft ook wel eens een hele cd aan de bariton- en contrabassaxofoon gewijd.


Het spanningsveld tussen het tastende en het tevoren bedachte, levert intense muziek op. Door alle drie de musici voortreffelijk ingezet en uitgevoerd. Ja, er waren momenten dat de luisteraar even door moest bijten, dat er te weinig leek te gebeuren. En dan was het er: de sensatie van een nieuw gevonden klank.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden