Over de opstelling van de Akzo-top zal nog lang worden nagepraat

Beeld ANP

Je kunt het standvastigheid noemen. Of botheid. Feit is: de onverbiddelijke nee’s waarmee de top van AkzoNobel reageerde op de drie biedingen van zijn Amerikaanse branchegenoot PPG, hebben hun uitwerking niet gemist. 

PPG staakt zijn overnamepoging, AkzoNobel blijft zelfstandig. Er komt geen mega-verfconcern met ruim 90.000 werknemers.

Met het besluit van PPG komt een eind aan een overnamestrijd van drie maanden. Er zal nog lang over worden nagepraat. Vooral over de manier waarop Akzo-topman Ton Büchner en president-commissaris Antony Burgmans, hebben geopereerd.

‘Nee’, zeiden ze meteen tegen de eerste twee biedingen. Bovendien weigerde het duo categorisch met hun belager te praten. ‘Nee’, zeiden ze toen aandeelhouders na het derde bod van PPG op Akzo’s aandeelhoudersvergadering vroegen om tekst en uitleg. Uiteindelijk kwam er toch een gesprek met PPG-chef Michael McGarry. Op toeschietelijkheid was het Akzo-duo daar niet te betrappen.

Overname? No way

Büchner en Burgmans hielden vast aan hun lijn: geen overname. Omdat PPG Amerikaans is, en gericht op de korte termijn. Omdat PPG veel minder aan duurzaamheid doet en minder oog heeft voor personeel en maatschappij dan AkzoNobel, voerden ze aan. Omdat PPG te weinig wil betalen en AkzoNobel zijn financiële resultaten zelf wel kan verbeteren. Die boodschap hamerde het duo erin. Een overname? No way.

Wie is er gebaat bij het afketsen van de deal? Een aantal grote beleggers zou graag een blik verf naar het duo gooien. PPG bood bijna 27 miljard euro voor AkzoNobel - 96,75 euro per aandeel. Voor het eerste bod kostte een aandeel 64 euro en sinds gisteren bijna 75 euro. Op basis van die laatste koers loopt het investeringsfonds Elliott, de aandeelhouder die zich het felst verzette tegen de opstelling van de Akzo-top, nu zo’n 175 miljoen euro mis. Grootaandeelhouder Causeway Capital 275 miljoen.

Standvastigheid

Natuurlijk zijn die bedragen een momentopname. Maar Elliott en Causeway wilden cashen en ze waren niet de enige. Menig aandeelhouder uitte publiekelijk kritiek op het duo en zijn (vermeende) botheid: soms gepeperd, soms vilein. Het Akzo-span trok zich er weinig van aan.

Voor leveranciers, klanten en werknemers van PPG en AkzoNobel is het afketsen van de overname beter nieuws. Volgens McGarry konden PPG en Akzo samen forse bedragen besparen op de inkoop van grondstoffen en materieel. Leveranciers daarvan zullen blij zijn dat ze niet met een mega-PPG te maken krijgen. Voor de afnemers van de verven en lakken van PPG en AkzoNobel geldt waarschijnlijk hetzelfde. Liever twee grote partijen dan één hele grote.

Werknemers van AkzoNobel zullen Burgmans en Büchner prijzen om hun standvastigheid. PPG en AkzoNobel doen vrijwel hetzelfde, vaak in dezelfde landen. Als zulke bedrijven samengaan, vallen er onder het personeel altijd klappen. Het hoge eindbod dat PPG deed (50 procent meer dan de koers van Akzo eind februari) wijst daar ook op. Het kan niet anders of McGarry moet zijn 27 miljard euro deels terugverdienen door te hakken in kosten en personeelsbestand - van AkzoNobel maar ook van PPG.

Zijn Akzo’s aandeelhouders dan de dupe? Toch niet. Toen Unilever een bod kreeg van Kraft Heinz kwam het snel met eigen plannen: verkoop van zijn margarines, meer dividend voor de aandeelhouders, eigen aandelen inkopen, reorganisaties, kostenbesparingen.

Aandeelhouders paaien

AkzoNobel beloofde in april ongeveer hetzelfde: verkoop van zijn chemiepoot, meer dividend én een grote eenmalige uitkering voor aandeelhouders, nieuwe kostenbesparingen. Zoals Unilevers zijn aandeelhouders paaide, paait AkzoNobel ze ook. Niet alleen door meer winst te maken op een blik verf, maar ook door een groter deel van die winst uit te keren aan aandeelhouders. Dat oogt behoorlijk Amerikaans.

Aandeelhouders, leert de hele kwestie, hebben in Nederland als ze met Büchners en Burgmansen van doen hebben, geen zeggenschap over overnames. Maar uiteindelijk waait de wind toch hun kant op.

Laatste poging

PPG deed deze week een laatste poging om met AkzoNobel te praten. Topman McGarry opperde het laatste bod (van 96,75 euro per aandeel) te verhogen en deed nog wat concessies en beloftes. President-commissaris Burgmans zei het voorstel te bestuderen, maar werd, zei Akzo-topman Ton Büchner gisteren, ingehaald door de realiteit: dat PPG zijn overnamepoging staakt. PPG kan nog met een nieuw bod komen. Maar dat mag pas over een half jaar. Zo zijn de regels. Büchner noemde het afketsen van de overname ‘goed nieuws’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden