Framing

Over de ‘onbetaalbare’ New Green Deal

Beeld AP

In Amerika hebben de Democraten een ingrijpend milieuplan ontwikkeld, de New Green Deal. De Republikeinen zijn daar fel tegen. Dus wordt er flink op los geframed.

Het Republikeinse frame is dat het plan miljarden en miljarden dollars kost - de Republikeinse berekeningen komen uit op astrono- mische bedragen.

Het is een bekende strategie. Je tegenstander heeft een plan en jij zegt dat dat plan onbetaalbaar is. Dat is een soort ontmaskering. De Democraten hebben een ambitieus plan, dat is onbetaalbaar en wordt zo dus ontmaskerd als een naïef plan. Ambitie wordt naïviteit - de Democraten als wereldverbeteraars, die niet kunnen rekenen.

Welles-nietesdebat

Hoe reageren de Democraten? Een eerste reactie is dat ze de Republikeinse rekensommen gaan bestrijden. Dat is niet handig. Er ontstaat een welles-nietesdebat, waarbij er gigantische bedragen over tafel vliegen. En zo blijf je de New Green Deal onwillekeurig toch associëren met hoge kosten.

Een tweede reactie is wel handig. De Democraten rekenen voor wat de kosten zijn van de Republikeinse aanpak van niets doen. Die aanpak betekent dat straks vervuilende centrales worden vervangen door vervuilende centrales die peperduur zijn, veel duurder dan duurzame alternatieven. Die betekent een verlies aan banen in groeisectoren. Meer kosten vanwege ziektes door luchtvervuiling. Zo ontstaat het beeld dat de Republikeinen verzwijgen wat de kosten van niets doen zijn. Worden ze ook ontmaskerd. Want als je de kosten van je aanpak moedwillig verzwijgt, dan zijn die waarschijnlijk heel erg hoog.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing. Zie ook trouw.nl/framing.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden