Over de offers gaat het even niet in Frankrijk

President Sarkozy houdt een speech in Parijs. Beeld afp
President Sarkozy houdt een speech in Parijs.Beeld afp

Met massale bijeenkomsten in de openlucht willen de koplopers in de race om het Elysée morgen hun kracht tonen. President Nicolas Sarkozy zal dat doen op de Place de la Concorde in het centrum van Parijs. De man die zijn positie wil, de socialist François Hollande, op de esplanade van het kasteel van Vincennes, net ten oosten van de stad.

De bijeenkomsten luiden de laatste week in van de campagne voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Maar wat de kiezers de komende jaren werkelijk te wachten staat, is nog steeds niet aan bod gekomen.

Het is morgen vooral een wedstrijd om de titel 'kandidaat van het volk'. Wie de tegenstander verslaat met een zichtbaar grotere menigte, wint aan geloofwaardigheid is het idee.

De evenementen leveren vast indrukwekkende beelden op. Maar ze kunnen niet verhullen dat een meerderheid van de kiezers sceptisch, ongeïnteresseerd of boos is. Dertig procent stemt niet volgens onderzoek; het zou een record zijn. En ongeveer dertig procent stemt extreem, op het Front National van Marine Le Pen of het Front de Gauche van Jean-Luc Mélenchon. De centrist François Bayrou bezet met al zijn nuance en redelijkheid slechts de vijfde plaats in de peilingen.

Le Pen en Mélenchon beloven een hoger minimumloon, een volledig pensioen op je zestigste en nog meer vormen van bescherming tegen de 'gure wind van de globalisering'. Hun succes wortelt in het gebrek aan vertrouwen van Fransen voor de vrije markt, die van hun land hoe dan ook de vijfde economie in de wereld heeft gemaakt. Het maakt het voor Sarkozy en Hollande moeilijk een realistisch verhaal te vertellen over offers die gebracht moeten worden. Want dat zal moeten, wie de winnaar op 6 mei, na de eerste op 22 april (de dag van de tweede ronde), ook is.

Sommige landen hebben een erg hoge staatsschuld, andere een te groot begrotingstekort. Frankrijk heeft het allebei. Het begrotingstekort is nu wel lager dan verwacht, 5,2 in plaats van 5,7 procent. Maar om daar uit af te leiden, zoals Sarkozy onlangs suggereerde, dat 'het ergste achter de rug' is, is misleidend. De staatsschuld groeit dit jaar naar 90 procent van het bruto binnenlands product (bbp), een grens waar investeerders zenuwachtig van worden.

Aan retoriek geen gebrek. Sarkozy en Hollande beloven de concurrentiepositie te verbeteren, garanderen een begrotingsevenwicht in 2016 (Sarkozy) of 2017 (Hollande). Alleen blijft de vraag naar het hoe onbeantwoord.

Sarkozy hult zich in vaagheden. Hollande zegt dat hij sterker is dan de financiële wereld die hij aan het begin van zijn campagne aanwees als zijn 'ware vijand'.

Hollande houdt vol dat er straks onder andere geld is voor meer leraren en politieagenten, en belooft de prijsstijging van benzine aan de pomp te stuiten. De subsidie voor schoolspullen die ouders aan het begin van elk schooljaar krijgen, verhoogt hij met 25 procent.

Dat alle tien kandidaten in de laatste fase recht hebben op precies dezelfde hoeveelheid spreektijd in de media maakt de kwaliteit van de campagne er niet beter op.

Zo werd de esoterische 'sociaal gaullist' Jacques Cheminade (0,5 procent van de stemmen volgens de opiniepeilingen) gisteren twintig minuten ondervraagd in het politieke televisieprogramma 'Des paroles et des actes' (Woorden en daden). Zijn oplossing voor de crisis: investeren in de exploitatie van het heelal. En de waarheid over 11 september 2001 moet nu toch eindelijk eens boven tafel komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden