ColumnIn de schaduw van de minaret

Over de ernst van corona mag men het eens zijn, de theologie blijft een slagveld

Corona schept een eensgezindheid die alle grenzen overschrijdt, geografisch, politiek en religieus. Zelfs IS beveelt zijn aanhangers gezondheidsadviezen op te volgen. Wel moeten ze beseffen dat de pandemie de wil van de Allerhoogste is.

Nou heeft IS wel vaker zo zijn ideeën over Gods wil, zelden zijn ze prettig en ze variëren. Eerst lokte de organisatie moslimjongeren naar Syrië en Irak om ongelovig bloed te vergieten, want dat eiste de Heer. Nu krijgen Europese vrienden van de zelfbenoemde en tijdelijk verslagen gesel Gods opdracht in hun eigen werelddeel te blijven. Zelfs de jihad keert zich tegen die ene vijand van het hele mensdom, gelovig en ongelovig: corona.

Bidden doe je maar thuis

Ook Koeweit bijt van zich af. Minaretten roepen er als vanouds zingend op tot gebed. Maar ze verbieden de gelovigen naar de moskee te komen. Bidden doe je maar thuis. Quarantaine-maatregelen krijgen steun van oude overleveringen, meldt Arabisch internet. Vorst der gelovigen Omar, ‘metgezel’ van Mohammed, mocht bij zijn bezoek aan Palestina een landstreek waar cholera heerste niet bezoeken, zo heet het.

Deze zomer gaan veel topevenementen niet door, zoals het EK voetbal, het Eurovisiesongfestival en waarschijnlijk de Olympische Spelen en de Tour de France. Ook de hadj in Mekka, eind juli, zal zeker sneuvelen. Het virus zal likkebaarden als het ritueel toch mocht doorgaan. De kans daarop is klein. De Saudiërs hebben de kleine pelgrimage, de umrah, al verboden. De moskeeën zijn op slot. Een primeur wordt het niet, de hadj boog vaker voor epidemieën of andere rampspoed, in de negentiende eeuw cholera, in de tiende eeuw een sekte die pelgrims vermoordde.

Wat te denken van een ramadan, straks in mei, met vergrendelde moskeedeuren? Over de ernst van de situatie mag men het eens zijn, de theologie blijft een vrolijk slagveld. Vrijzinnige geleerden ontkennen elk verband tussen epidemieën en Gods wil. Anderen zien die relatie wel. Ze geven toe dat rampen een blinddoek dragen en zowel gelovigen als ongelovigen treffen. Met één verschil: voor ongelovigen zijn ze een straf en voor gelovigen een beproeving die hen op een hoger geestelijk niveau tilt. Zij moeten dankbaar zijn. Epidemieën kunnen ‘soldaten van God’ zijn, zo valt te lezen, als kritiek op theorieën als zou corona een Chinees of Amerikaans complot zijn. Zouden epidemieën ook soldaten van de duivel kunnen zijn?

Is zelfs het kwalijke rund een ‘soldaat van God’?

Sommige predikers zien corona als hemelse wraak op de Chinezen, voor hun rotte gedrag tegen Oeigoerse moslims. Bovendien eten ze karrenvrachten onrein varkensvlees. Zou het virus ook Gods straf kunnen zijn voor laffe geldgierige moslimleiders, die de Oeigoeren verraden in ruil voor Chinese kredieten?

Want behalve het virus regeert ook het gouden kalf het heelal, misschien met uitzondering van de zwarte gaten. Of is zelfs dat kwalijke rund een ‘soldaat van God’? Een boze Arabische twitteraar prijst het ongelovige China omdat het mondkapjes gratis verstrekt, terwijl gelovige Arabische neringdoenden de prijs vertienvoudigen. Hij noemt de Arabieren de stiefvaders van alle stompzinnigheid. De vader van het onverstand was, vertelt hij, een later onthoofde vijand van Mohammed, Aboe Djahl, Aboe Domkop in vertaling. Zijn domheid kreeg veel navolging. Maar in de corona-crisis toont de moslimwereld, als het op maatregelen aankomt, doorgaans toch wel gezond verstand. Domheid beperkt zich vooral tot metafysische bespiegelingen, hebzucht en Iraanse ayatollahs.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden