Over de doden niets dan kwaads

Bij de dood van Saddam Hoessein en Osama Bin Laden werd er hier en daar gefeest, hetgeen columniste Nuweira Youskine destijds smakeloos vond, want de één was ook vader van vijf kinderen en de ander tuinierde en was dichter. Zo ken ik er nog één die van herdershonden hield, maar dat terzijde. Bij de dood van de Israëlische oud-premier Ariel Sjaron juichte ze evenmin, zo'n uitgelaten type is ze niet, maar ze vond het vanzelfsprekend dat anderen wel juichten. Want Sjaron was een 'meedogenloze genocidepleger'. Volgens mij was Sjaron ook vader van kinderen, had hij een tuin, een heel grote zelfs, en een hond, maar ook dat terzijde.

Ik kan me nog herinneren dat deze krant kort na de jongste Golfoorlog een verslaggever naar Irak stuurde, die terugkwam met schokkende verhalen. In één ervan probeerden dissidente Irakezen te becijferen hoeveel mensen er onder het regime van Saddam door diens eigen veiligheidsdiensten waren vermoord. Zij kwamen tot schattingen van rond een miljoen. Over meedogenloze genocideplegers gesproken. Verder staan mij de beelden van Bin Laden, die met zijn commandanten feestvierde nadat zijn Al Kaida op 11 september 2001 in Amerika bijna drieduizend mensen had vermoord, nog tamelijk helder voor de geest.

Zeker, Sjaron had bloed aan zijn handen, zoals Youskine schrijft. Zo was hij medeverantwoordelijk voor de dood van, al naar gelang de bron, 700 tot 3500 Palestijnen in Sabra en Sjatila, die in 1982 in Libanon werden vermoord door christelijke Arabieren. Hoeveel zin heeft het deze heren in slechtheid met elkaar te vergelijken? Maar als je het doet, laat dan je blik niet vertroebelen door haat. "Een andere kijk op de figuur Sjaron", zoals de hoofdredacteur zaterdag schreef, "waar je het mee oneens kunt zijn." Nou, bij dezen dan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden