Column

Over de Baudet-haat: links kan al sinds de Franse revolutie slecht tegen zijn verlies

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Aardverschuiving, Baudetschok, ongekende draai om de oren, bestorming. Dit is de teneur van de voorpagina’s van de kranten na de winst van Forum voor Democratie (FvD) bij de Provinciale Statenverkiezingen. Ik vroeg me gedurende de laatste twee dagen af of ik gek was geworden met mijn afwijkende kijk.

Zeker, FvD heeft als binnenkomende partij die op de eerste plaats eindigt bij verkiezingen voor de Provinciale Staten, een prestatie van formaat geleverd. En omdat dit voor het eerst is, wordt het woord ‘historisch’ van stal gehaald. Dit kwam niet uit de lucht vallen, maar was het resultaat van een zorgvuldig uitgevoerde campagne.

Maar als men de rangschikking vergeet en sec naar de cijfers kijkt, wordt het verhaal wel drastisch gerelativeerd: 14,5 procent van de stemmen is een fractie minder dan wat de wekelijkse peiling Peil.nl van Maurice de Hond voor FvD beloofde. Met diezelfde 14,5 procent was de partij van Baudet de laatste veertig jaar bij deze verkiezingen niet verder dan de vierde plaats (!) gekomen. Pas in 2011 zou FvD met zijn dertien zetels op de derde plaats zijn geëindigd.

Verbale lynchpartijen

Zonder de huidige versplintering van het politieke spectrum geen podiumplaats voor de nieuwkomers. Samen met de PVV van Wilders heeft FvD woensdag 21,4 procent gehaald. Terwijl De Hond voor het rechtspopulistische kamp wekelijks 23 procent had gepeild en dacht voor woensdag aan 25 procent of meer. Ter vergelijking: in Italië staat de Lega van Matteo Salvini op 36 procent en bij de Franse presidentsverkiezingen haalde Marine Le Pen bijna 34 procent.

Koude cijfers helpen deze kunstmatige koorts misschien te relativeren, maar niet de warme haat die sinds 48 uur over de sociale media rolt en hier en daar in krantenartikelen. Sinds de Franse revolutie en de terreur van de sans-culottes heeft universeel links altijd veel moeite om te worden tegengesproken en verlies te incasseren. Dan muteren idealen van verdraagzaamheid in verbale of fysieke lynchpartijen.

Naargeestige prietpraat

Al lezend gleed ik de laatste twee dagen tot in mijn oren in het moeras van de Derde Rijk en betrad ik het Nacht und Nebel-jachtterrein: Baudet ‘de nazi’, Baudet ‘de NSB’er’ moet nog zijn eerste gaskamer bouwen, maar op Facebook of Twitter is men nu al ongeduldig. Gisteren nog plaatste een docent geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht dit bericht op zijn facebookpagina: ‘Volkert waar ben je?’

Ik zeg het volgende in alle oprechtheid en uit ervaring: het politieke klimaat sinds de overwinning van Baudet is minstens even vergiftigd als in 2002 toen Pim Fortuyn door een linkse activist werd vermoord. Als ik de FvD-politicus was zou ik als een speer bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid om wat permanente lijfwachten gaan smeken. We leven immers in Nederland. Verder zou ik me, als ik hem was, definitief ontdoen van sektarische mythologie en bedenkelijke referenties in mijn discours. De overwinningspeech van monsieur Thierry Baudet was niets anders dan naargeestige prietpraat in gezwollen retoriek.

Drie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn blik op de actualiteit.

Lees ook:

De uil van Minerva en de boreale wereld: wat zei Baudet nou eigenlijk?

In de bombastische stijl die we inmiddels van de Forum voor Democratie-leider kennen, sprak hij woensdag in zijn overwinningstoespraak achtereenvolgens over de ‘uil van Minerva’, ‘beschavingsfamilie’ en ‘boreale wereld’. Wat betekenen die termen eigenlijk?

Thierry Baudet zet een vat vol onbekenden (voornamelijk mannen) in

Verbazingwekkend weinig is bekend over de 86 Forummers die de komende jaren provinciezetels mogen bezetten. Zelfs onderling kennen de Statenleden elkaar niet allemaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden