Framing

Over bestuurders in het onderwijs bestaan twee opvattingen

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)Beeld ANP

Universiteiten hebben bestuurders en managers en daarover bestaan twee opvattingen. 

Er is de low-trust school. Bestuurders en managers hebben geen verstand van onderzoek en onderwijs. Bemoeien zich te veel met de professionals. Maken de universiteit daardoor slechter. Universiteiten zijn over-managed. Bestuurders en managers zitten professionals in de weg - professionals komen niet aan hun echte werk toe.

Er is de high-trust school. Bestuurders en managers begrijpen echt wel hoe je onderzoek en onderwijs aanstuurt. Zijn vaak zelf professional geweest. Maken de universiteit beter. Kijk uit voor een universiteit die under-managed is. Waar een slonzige organisatie ontstaat, waardoor professionals niet aan hun echte werk toekomen.

Minister Bussemaker heeft in de wet de bestuursstructuur van de universiteiten veranderd. Inspraakorganen krijgen meer invloed en er komt zelfs nog een inspraakorgaan bij. De low-trust school is er blij mee: het betekent meer invloed voor professionals, minder voor managers.

En de high-trust school? Daar hoor je iets anders. Het is moeilijk om professionals voor inspraakorganen te interesseren - die doen liever onderwijs en onderzoek. Meer inspraakorganen met meer invloed, betekent dat meer professionals de inspraak in moeten, die daar meer tijd aan kwijt zijn.

Hoe herken je aanhangers van de twee scholen? De minister en de low-trust school hebben het over de Wet Versterking Bestuurskracht. De aanhangers van de high-trust school hebben een ander frame: de Wet Versterking Bestuurslast.

Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden