Over álles is te praten, Rutte kan niet anders

Kabinet: 4,3 miljard extra bezuinigen Steun oppositie en bonden essentieel

VAN ONZE REDACTIE POLITIEK

Het openingsbod van het kabinet is officieel gedaan. Nadat de fracties van VVD en PvdA donderdag hun fiat al hadden gegeven, werd de ministerraad het gisteren eens over de manier waarop de slechte groeicijfers en het oplopende tekort binnen de perken kan worden gehouden. In 2014 wordt 4,3 miljard extra bezuinigd.

De eerste reacties van de vakbeweging stemmen niet tot optimisme. Ton Heerts, voorzitter van FNV In Beweging: "Het domste wat je nu kunt doen is nog meer miljarden bezuinigen dan ze al deden. Hiermee help je de economie om zeep." Hij dreigde: "Deze maatregelen hebben gevolgen voor de verkennende gesprekken die we zijn aangegaan met het kabinet."

Corrie van Brenk, voorzitter Abvakabo FNV, noemde het voorstel om te komen tot een nullijn van tweeënhalf jaar in de zorg 'onacceptabel'. Voor het kabinet is het motto 'werk boven inkomen' echter het centrale uitgangspunt. "Iedereen moet in deze moeilijke tijden zijn schouders eronder zetten", aldus de premier.

Rutte had al gerekend op afwijzende reacties. "Welk pakket we ook hadden laten zien, er waren altijd partijen geweest die het hadden afgewezen", zei hij gisteren. Daarom spreekt de premier ook nadrukkelijk niet over vaste plannen, maar over een 'inzet voor gesprekken'. "Over álles is te praten." Dat het kabinet met de minderheidspositie in de Eerste Kamer erg instabiel is, ontkent Rutte. De komende week lopen wel eerst de gesprekken met werkgevers en werknemers verder. Dat gaat over meer dan dit pakket alleen. Ze waren al in gesprek over een akkoord over de werkgelegenheid en andere aspecten van de arbeidsmarkt.

De afgelopen tijd is de premier niet veel in beeld geweest. De komende weken wil hij wel weer duidelijk als regisseur van de onderhandelingen zichtbaar zijn. Er staat dan ook veel op het spel.

Krijgt het kabinet de werkgevers, de werknemers en een deel van de oppositiepartijen niet op één lijn (en dan ook nog een lijn die voldoende oplevert voor de staatskas), dan staan de bewindslieden met hun rug tegen de muur.

Er zit nu niets anders op dan alles bespreekbaar te maken. Ook de maatregelen die in het regeerakkoord van afgelopen najaar staan. De eigen wensen moeten maar even naar de achtergrond verdwijnen, wil je partijen als FNV, D66, CDA, ChristenUnie en werkgevers warm krijgen voor eenzelfde pakket dat behoorlijk pijn gaat doen.

De wensen van de oppositiepartijen liggen behoorlijk uiteen, zo bleek de afgelopen dagen al. En ze zullen hun huid duur verkopen. Toch is op de PVV na elke partij bereid om in gesprek te gaan. Er kan dus in elk geval een begin worden gemaakt.

De boer op bij oppositie en sociale partners
Waarmee gaat het kabinet de komende weken de boer op bij oppositie, werkgevers en werknemers? In 2013 gebeurt niets extra's.

In 2014 wil het kabinet bezuinigen en de lasten verzwaren:

Salarissen van ambtenaren gaan niet omhoog (opbrengst 1 miljard euro)

Zorgmedewerkers krijgen tweeenhalf jaar lang niet meer loon (opbrengst in 2014: 1 miljard euro)

De belastingschijven en heffingskortingen worden niet gecorrigeerd voor inflatie (opbrengst 1,1 miljard euro)

Bedrijven met werknemers die meer dan 150.000 euro verdienen, betalen een heffing. Die heffing was als eenmalige crisisheffing geïntroduceerd en wordt in deze plannen een jaar verlengd (opbrengst 500 miljoen euro)

Geen compensatie bedrijen meer voor hun vergroeningsmaatregelen (opbrengst 640 miljoen)

Waar mogelijk worden overheidsuitgaven niet voor inflatie gecorrigeerd (opbrengst 700 miljoen)

In 2014 wil het kabinet investeren:

In de bouw, om de bouw aan te jagen (kosten 500 miljoen)

Lage inkomens worden gecompenseerd als mensen erop achteruit gaan (kosten 300 miljoen)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden