Ovenschotel van griesmeel

Ouderwets lekker: deze ovenschotel van griesmeel, kwark, room en geraspte appel. Nodig maar vast gasten uit want de hoeveelheid is genoeg voor zo'n zes à acht personen.

Nodig: een ovenvaste vorm met een inhoud van circa 2 liter

Benodigdheden voor de griesmeel:

8 dl halfvolle melk

mespunt zout

150 g griesmeel

250 g kwark

1 dl slagroom

2 eieren, losgeklopt

rasp en sap van 1 citroen

75 g suiker

1 zakje vanillesuiker

5 grote appels (ca. 750 g) grof geraspt (Jonagold, Jonagored)

boter voor het invetten

75 g geschaafde amandelen

Kook een griesmeelpap van de melk met het zout en de griesmeel. (Breng hiervoor de melk met het zout aan de kook, voeg de griesmeel toe en laat dit zachtjes tot een dikke pap koken.) Laat de griesmeelpap afkoelen.

Klop de kwark los met de slagroom, de eieren, de citroenrasp en het citroensap, de suiker en vanillesuiker. Meng de afgekoelde griesmeelpap erdoor.

Voeg de geraspte appels toe en schep alles in de ingevette vorm.

Strooi de amandelen eroverheen.

Zet de vorm in het midden van een voorverwarmde oven van 200 °C en bak het gerecht in circa 40 minuten gaar en goudbruin.

Hollandse appels, lekker om zo in te bijten, maar ook om mee te koken, te (roer)bakken of rauw door een salade (hartig of zoet) te verwerken.

Keuze genoeg met onze eigen Elstar, Jonagold, Jonagored, Cox, Golden Delicious, Goudreinette, Delcorf of Alkmene. Klinkt een aantal namen u wat minder bekend in de oren?

Bestel dan de appelwijzer bij het Voorlichtingsbureau Groenten en Fruit, Postbus 315, 2700 AH Zoetermeer tel: 079-3470 808

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden