ReceptJanny de Moor
Ovenpannekoek met roerbakgroenten
We kennen het allemaal: je zit gezellig wat te kletsen met vrienden, opeens valt je blik op de klok: al over vijven! "Willen jullie misschien een hapje eten?" Onzekere blikken van hier naar daar, tot iemand (meestal een man) zegt: "Nou ja, als het niet te lastig voor je is?" En dan KAN het dus niet te lastig meer wezen. Spontane partijtjes zijn het leukst en dus heb ik altijd een 'ijzeren' voorraadje in huis om iets aardigs te kunnen maken.
Een pannekoek uit de oven zou bedacht zijn in Amerika. Maar ook Finnen zetten iets dergelijks graag op tafel voor onverwachte gasten met ingrediënten uit hun provisiekast. Als garnering kunt u ontdooide groenten uit de diepvries gebruiken.
Verwarm de oven voor op 225 graden ºC. Klop een glad beslag van meel, ei, zout en 50 ml melk. Kloppend verdunnen met telkens een beetje van de overige melk. Laat tien minuten rusten.
Vet de schotel ruim in met boter. Bestrooi dik met paneermeel. Snijd de corned beef in negen plakken en leg ze op de bodem van de schotel. De uiensnippers erover verdelen.
Ontdooi de roerbakgroenten (zonder de eventuele kruidencrème!) met kokend water in een zeef.
Laat goed uitlekken, knijp daarna uit.
Klop het beslag door en schenk in de schotel. Bak 20 tot 25 minuten op de onderste richel. De bovenkant moet lichtbruin zien.
Verdeel de groenten over de gare koek en bestrooi met de kaas. Zet even terug in de oven tot de kaas smelt. Aansnijden met een scherp mes, opnemen met een kaasschaaf.
Menusuggestie: Vooraf: kopje tomatensoep. De inhoud van twee blikjes tomaten (à 400 g) door een zeef drukken. Met 100 ml water, 2 el tomatenpuree, 2 tl paprikapoeder en suiker, 1 tl nootmuskaat, peper en zout koken. Fijngesneden peterselie bovenop.
Na: fruit. Liefst een rijpe Bonne Louise d'Avranches of Doyenné du Comice.
Ingrediënten voor vier personen:
Beslag en vulling:
100 g zelfrijzend bakmeel
2 eieren (L)
1 tl zout
200 ml melk
blikje corned beef
1 gesnipperde ui
Bakmateriaal:
ovenschotel (circa 30x20 cm)
boter
paneermeel
Garnering:
450 g roerbakgroenten (diepvries)
50 g geraspte oude kaas