Ouweneel weet: islam is Satans grootste troef

Prediker Frank Ouweneel toert door Nederland en België met zijn ontmaskering van de antichrist. Het is de islam, 'Satans grootste troef'.

door Lodewijk Dros

De bijbelse profetieën zijn 'bijna rond', zegt Frank Ouweneel uit Emmen. Jaarlijks becommentarieert hij het nieuws en hij weet het zeker: Jezus komt spoedig. Hoe snel? ,,Hoogstens een paar jaar.''

De aanslagen op de Twin Towers waren niet alleen historisch, maar 'bijbels gezien ook het keerpunt in de geschiedenis', zegt hij op een video-opname die hij via zijn website verspreidt. De opname is een matig gefilmde beamerpresentatie van Ouweneel in pinkstergemeente Eben-Haëzer in Delfzijl.

Ouweneel wijdt zich op grond van een 'opdracht van de Heer' volledig aan 'systematisch Bijbel-onderwijs aan Evangelische Gemeentes en Gemeenschappen', zoals hij op zijn website meldt. Alleen al dit jaar heeft hij 42 bijbelstudies gegevens in Nederland en België. Bovendien gaat hij iedere zondag voor. Afgaand op het agendaoverzicht betreft het een breed spectrum: van Beréagemeenten (bekend door Henny Huisman en door een miljoenenboete van de Nederlandsche Bank) tot aan kerken die aangesloten zijn bij de gematigde Vereniging van Pinkster- en Evangeliegemeenten.

Inmiddels heeft hij, zegt hij desgevraagd, de presentatie 'Licht van de Bijbel over de huidige ontwikkelingen in de wereld' voor 10000 mensen gehouden. ,,Het is de heftigste in de zeven jaar dat ik dit doe. Er zijn duizend dvd's en video's van verkocht en er is nog altijd overweldigende belangstelling.''

In de dvd bombardeert Ouweneel zijn gehoor tweeënhalf uur met foto's, cijfers, krantenknipsels (vooral uit De Telegraaf) en een lading bijbelteksten. Volgens hem 'leeft 88,7 procent van de wereldbevolking in angst', en niet zonder reden.

De grote bangmaker is Satan, de huidige baas van de wereld. Wie dat precies is wordt dankzij bijbelteksten ('Het is niet te filmen, zo helder is de Bijbel over onze tijd') snel duidelijk. Satan is, zegt Ouweneel, 'zo link als een looien deur', dus vermomt hij zich in vele gedaanten. Makkelijk te ontmaskeren: de satanskerk die volgens Ouweneel in Amsterdam duizend leden telt (al voert hij voor die bewering geen bewijzen aan). Nog zo'n 'leugen van de satan': de evolutieleer.

Maar het echte gevaar schuilt in de 'megagodsdienst van de antichrist, Satans grootste truc: de islam'. 'Satans grootste troef' zijn niet moslims, maar het systeem van de islam, zegt Ouweneel - om die nuancering in het vervolg hardnekkig te vergeten.

In hoog tempo haalt Ouweneel scheldcatalogi uit het Nieuwe Testament aan en identificeert de boosdoeners: moslims, met hun 'zesde zuil' de djihad. Osama bin Laden is de persoon waar de oudtestamentische apocalyptische teksten van het bijbelboek Daniël het over hebben, Al Zarkawi (van de onthoofdingen) duikt in Openbaring op.

Groot gevaar schuilt in Saoedi-Arabië, de bijbelse 'Koning van het Zuiden' die 'de smerigste, ergste islammacht' aanvoert, de Arabische Liga.

En laten we niet denken dat het gevaar op afstand is, bezweert Ouweneel zijn Delfzijlse gehoor herhaaldelijk. Hij citeert een Algerijnse president anno 1975 die de wereld zou hebben voorgehouden dat de moslims niet komen als vrienden ,,maar om te veroveren, de baarmoeders van de vrouwen zullen ons een demografische overwinning brengen''.

Waarna Ouweneel over Europa-met-open-grenzen zegt dat het 'voor islamitische overheersers een makkie wordt om heel Europa in te nemen'. ,,Ze hebben het al gedaan.''

Het beest uit de Openbaring, schrikwekkend fenomeen waar apocalyptische predikers graag mee schermen, is de islam; het andere gruwelteken van de eindtijd is het 'teken van het beest', het getal 666. De 'w' is, weet Ouweneel, de zesde letter van het Hebreeuwse alfabet, en 666 is dus het wereldwijde web, internet. Ook meldt hij dat ieder een teken onder de huid zal krijgen, wil hij niet verstoken blijven van het economisch verkeer. Joop van den Ende en John de Mol hebben al een chip, zegt Ouweneel, ,,en onze koningin waarschijnlijk ook''.

Ouweneel valt in de categorie 'handelaars in angst', zoals Geert Mak hen onlangs typeerde, maar wel van een bijzonder slag: de beamerpresentatie mondt niet uit in een scheldpartij tegen de multiculturele samenleving, maar in een bekeringsoproep. Satan zal op aarde nog veel woester tekeergaan, maar daarvan hoeft een christen geen last te hebben: die wordt binnenkort ('De ure is nabij') in de hemel opgenomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden