Ouwehands Dierenpark 'uitgelaten' over komst reuzenpanda's

De Chinese reuzenpanda's Tian-tian (l) en Mei-Xiang, die in 2001 werden uitgeleend aan de dierentuin in Washington.Beeld afp

Over mensenrechten sprak hij zich nauwelijks uit, maar koning Willem-Alexander heeft wel twee reuzenpanda's uit zijn staatsbezoek aan China weten te slepen. Een succes? "Het zijn ontzettend lastige dieren die klauwen met geld kosten", relativeert bioloog Jelle Reumer alvast.

Bij Ouwehands Dierenpark in Rhenen, waar de zeldzame dieren de komende jaren op leenbasis rondkuieren, zijn ze enthousiast.

"We zijn hier al zeker tien tot vijftien jaar mee bezig", zegt hoofd dierenverzorging Dirk-Jan van der Kolk opgetogen. "Het nieuws komt dus niet helemaal als een verrassing, maar vanochtend is het daadwerkelijk met een handtekening onderschreven. We zijn heel uitgelaten dat de panda's komen. Nederland is een van de weinige landen buiten China waar deze diersoort te zien zal zijn."

De reuzenpanda is zwaar bedreigd en komt alleen in China in het wild voor. De laatste telling van februari dit jaar toonde aan dat er nog maar zo'n 1850 dieren in het wild leven. Het dierenpark hoopt de twee panda's volgend jaar september te verwelkomen. "Eerst moeten we een speciaal verblijf bouwen", zegt Van der Kolk.

Strenge eisen
Dat Ouwehands Dierenpark staat te popelen om de dieren te ontvangen, mag bijzonder heten. Twee jaar geleden lieten Burgers Zoo en Dierenpark Amersfoort nog weten dat ze helemaal niet zaten te wachten op een reuzenpanda, als China die cadeau zou willen doen. Het land paait wel vaker handelspartners met de zeldzame dieren, maar stelt ondertussen strenge eisen aan de verzorging en financiële inbreng.

Over die eisen wil Dirk-Jan van der Kolk weinig kwijt, maar hij verzucht wel dat het 'een verhaal op zich' is. Wat er volgens hem in ieder geval bij komt kijken, is dat de dierentuin zich de komende jaren verbindt aan een groot natuurbeschermingsproject.

Langdurige samenwerking
Ouwehands Dierenpark moet in ruil voor de panda's jaarlijks een financiële bijdrage leveren aan het Wolong Giant Panda Centre in China, dat zich richt zich op de bescherming van de bamboeknagers en op terugplaatsing in het wild. Om hoeveel geld het gaat, wil Van der Kolk nog niet zeggen. Morgen is er een persconferentie over de komst van de bamboeknagers.

"Het gaat om een langdurige samenwerking", zegt Van der Kolk desgevraagd. "Ik weet nog niet of mensen straks ook een panda kunnen adopteren, zoals bij onze andere dieren mogelijk is. Maar we kunnen vast leuke mogelijkheden bedenken, zoals het doneren van bamboe."

'Lastige dieren'

Dat lijkt geen overbodige luxe, want met een dagelijkse portie van vijftig kilo bamboe is de reuzenpanda niet de goedkoopste bewoner om te voeden. "Het zijn ontzettend lastige dieren die klauwen met geld kosten", zegt Jelle Reumer, bioloog en directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Maar Ouwehands zal van tevoren een goede kosten-batenanalyse hebben gemaakt, denkt hij. "Ik kan me voorstellen dat ze er brood in zien. Stel dat er jongen worden geboren, dan worden de hekken helemaal platgelopen. Dit is natuurlijk een pr-stunt, maar misschien wel een positieve. Ik denk dat de panda's veel publieke belangstelling zullen genereren. Als de mensen dan niet alleen komen 'apies kijken' maar ook enige educatie over nut en noodzaak van natuurbescherming meekrijgen, dan is het wel zinvol."

En, gaat Reumer zelf ook kijken? "Ik wil ook wel gaan kijken, al is er volgens mij niet veel aan. Die beesten zitten de hele dag op hun krent te eten!"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden