Outox te soft tegen de kater

Dat zou wat zijn, wakker worden zonder kater, de droom van menig alcoholist en uitspattende huisvader. Geen dood vogeltje in de mond, de volgende morgen, geen bevingen die de werkende hand verhinderen. Te mooi om waar te zijn, toch?

Maar het kan, claimt Marc Smaele, fabrikant van de softdrink Outox. Zijn drankje zet de lever aan tot het supersnel afbreken van alcohol. Lees maar, zegt hij, in het horecavakblad Proost! van juni. Hoofdredacteur Arthur van der Linden testte de 'soberade'; zijn alcoholpromillage zakte, een halfuur na het drinken, van 2,14 promille naar 1,71. Politielieden van Gelderland-midden, die de adem van de journalist met een alcoholmeter testten, spraken volgens Van der Linden van 'opzienbarende testresulaten'.

Het werkt! Eindelijk zuipen zonder zorgen. Maar hoe werkt het? Het artikel in Proost! rept van nieuwe balans van ingrediënten, en de toevoeging van insectenlarven die op cactussen leven.

Insectenlarven? Tja. Een man moet iets overhebben voor zijn hobby. Het spul is nog niet te koop, maar de Nederlandse vertegenwoordiger van Outox brengt graag een paar flesjes langs.

Bij het zien van de flesjes slaat de twijfel toe. Outox lijkt op ranja. Het smaakt ook naar limonade, met een heel licht prikje en veel zoet. Lekker? Chemisch!

Het wikkeltje zit wat slordig om het flesje, wat vreemd is voor een product dat miljoenen op kan leveren, en op het etiket staan onbekende, Engelse ingrediënten. Gauw naar de apotheker, die tenslotte geschoold is in het chemisch lezen van etiketten.

Zij trekt haar wenkbrauwen op tot de haargrens. Fructose. Citroen- en appelzuur. Vitamine C. Een kleurstof, die het darmstelsel onberoerd passeert.

Niks geen insectenlarven, tenzij dat de niet-gespecificeerde smaakstof is, insectenlarf.

Wat zou het werkzame ingrediënt zijn? Wat drukt de alcohol vlak na het drinken meteen de kop in? De apotheker weet het niet; zij schudt haar hoofd.

Fructose en vitamine C, zegt Smaele. Dat is een al jaren bekende combinatie om dronkenschap te onderdrukken. Het nieuwe van Outox is de stabiliteit van die actieve samenstelling.

,,We hebben dat met zeshonderd proefpersonen geprobeerd'', legt hij uit. Nee, niet in de onzeker makende en vijandige omgeving van een laboratorium. In het café. Zeshonderd proefpersonen!

De twijfel knaagt verder, vooral wanneer geraadpleegde deskundigen van de Voedingsautoriteit en NIGZ, het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie, hun lachen nauwelijks kunnen houden. Ze houden het netjes, ze blijven voorzichtig, maar volgens hen kan het niet, een middel tegen dronkenschap. En die combinatie van fructose en vitamine C? Door de telefoon is hun schouderophalen bijna hoorbaar.

De test van Proost! overdoen? In beschonken toestand te voet bij het politiebureau arriveren en de werking van Outox ter plekke vaststellen? Goed idee, maar omringende politiekorpsen weigeren hun medewerking. Zij wensen geen legitimatie te geven aan een middel waarvan de werkzaamheid niet bewezen is.

Tja. Zelf uitproberen is riskant -wat als het niet werkt? Dan zit deze middelbare onderzoeker met een gigantische kater én een redactie die op zijn stukje wacht. Goede raad is duur.

Gelukkig belt dan, na dagen proberen, de politie van Gelderland-Midden terug. Woordvoerster Marlies Heering bevestigt dat de blaastestjes bij hen hebben plaatsgevonden, maar haar conclusies is heel anders dan die van Outox of Proost!. ,,Het werkt niet'', zegt ze. ,,Het alcoholpromillage daalde wel, maar dat zou het ook zonder Outox hebben gedaan. Het was de normale afbraak van de alcohol door de lever.'' Ach ja. Het was ook te mooi om waar te zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden