Outlet in Assen sneuvelt onder weerstand retailers

winkelen | Een sterke lobby zette de ontwikkeling van een outletcenter in Assen de voet dwars. Minister Kamp speelt een belangrijke bijrol.

ELISA HERMANIDES en REDACTIE ECONOMIE

De lobby tegen de komst van factory-outletcenters, winkelgebieden met restpartijen aan de randen van de stad, is in korte tijd oppermachtig geworden. Dankzij de rijksoverheid.

Zo is de strijd om het factory-outletcenter in Assen zo goed als beslecht. Het nieuwe winkelgebied gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Al wil de gemeente Assen daar zelf nog niet aan, zo bleek deze week uit een brief van het college van b. en w. Na een 'uitgebreide heroverweging' wil de gemeente nog altijd de ontwikkeling van een outletcenter mogelijk maken.

De gemeente kan echter niets zonder goedkeuring van de Provinciale Staten, die voor de komst van het outletcenter de omgevingsvisie moet wijzigen. En laten nu juist die Provinciale Staten zo goed als tegen de komst van het nieuwe winkelgebied zijn.

Het besluit is nog niet genomen, maar sinds de Statenfractie van de VVD zich half juni bekeerde tot het nee-kamp lijkt de zaak beklonken.

Een overwinning voor InRetail, brancheorganisatie van winkeliers, die al enige tijd bezig is met de strijd tegen de ontwikkeling van grootschalige winkelgebieden. Zo liet voorzitter Jan Meerman zich in 2014 al kritisch uit over de mogelijke komst van een outletcenter in Zevenaar. Ook sprak hij zich uit tegen outletcenter Sugar City bij Halfweg. Deze beide outletcenters lijken er wel te gaan komen.

InRetail trok in de strijd samen op met IVBN, de vereniging voor vastgoedbeleggers. Maar inmiddels heeft InRetail een veel krachtiger lobbyist aan zijn zijde, namelijk de rijksoverheid zelf.

Minister van economische zaken Henk Kamp (VVD) heeft op papier weliswaar niets te zeggen over de besluiten die binnen de verantwoordelijkheid vallen van gemeente en provincie, hij kan er wel op sturen. Dat doet hij sinds de lente van 2015 via de Retailagenda. Dit plan om de Nederlandse winkelstraten uit de malaise te helpen, wordt uitgevoerd door Marijke van Hees, voormalig PvdA-wethouder in Enschede.

Het was een brief van deze Van Hees aan de betreffende gedeputeerde die begin juni twijfel zaaide bij Statenfracties over de wenselijkheid van een outletcenter in Assen. Van Hees wees er in haar brief op dat een outletcenter niet bijdraagt aan een bruisende binnenstad. Zeker niet aangezien er al een overcapaciteit aan winkeloppervlak is van 20 procent.

Na deze brief maakte de VVD in de Drentse Staten plots een totaal andere afweging. Zo haalt InRetail een overwinning binnen, dankzij de minister.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden