Oussama C.: kleine jongen, groot spreker

Oussama C. alias Abou Yazeed (18) weet hoe hij mensen kan overtuigen. Zijn spreekvaardigheid is subliem te noemen. Misschien niet inhoudelijk, want daar kan een beetje islamexpert vrij eenvoudig gaten in schieten. Het is vooral de manier waarop deze jonge prediker zijn lezingen uitspreekt. Hij gebruikte, tot hij vorige week dinsdag in Den Haag werd gearresteerd, spreektechnieken die ook door grote leiders in de wereld worden toegepast. Hij herhaalt zinnen, vat samen, versterkt beelden, toont emoties, verandert van volume, gebruikt tempowisselingen en focust. Een begenadigd spreker van wie niet veel beeldmateriaal bestaat. Af en toe komt hij naar voren bij demonstraties bij ambassades waar hij predikt. Foto's die van hem op internet staan, zijn verspreid door zijn djihadistische vrienden of bij toeval gemaakt.

Deze Marokkaanse Nederlander is klein van stuk, bleek qua kleur en iel gebouwd. Niet een sterke, breedgebouwde strijder die te zien is in de djihadfilmpjes van de extreem-djihadistische beweging 'Islamitische Staat van Irak en Syrië' (Isis) waar hij mee sympathiseert. Hij profileerde zich, al dan niet bewust, als een geleerde op de achtergrond die alleen op de voorgrond trad met zijn toespraken en lezingen. C. gaf geen interviews. Alleen zijn familie en zijn djihadistische kring wisten precies wie hij was.

C. heeft op de islamitische Ibn Ghaldoun-scholengemeenschap in Rotterdam gezeten. De school die haar deuren moest sluiten nadat daar eindexamens werden gestolen. Hij zat daar op de havo, maar heeft die daar niet afgemaakt. Op een andere scholengemeenschap in Den Haag heeft hij zijn diploma gehaald. Voor de ene leraar was hij een 'slimme, maatschappelijk geëngageerde leerling', maar voor de andere was hij 'ideologisch gedreven en kon hij daarmee mensen de stuipen op het lijf jagen'. Voor de ene docent was hij 'rustig en teruggetrokken', de andere vond hem 'bijdehand en brutaal'. Wat waar is, is niet te zeggen. Buurtgenoten, hij was vooral in de Haagse Schilderswijk te vinden, noemen hem een 'aardige, intelligente jongen', maar hij kan 'intens en heel fel worden als het om de islam gaat'. Over het kantelpunt, als dat er al is, waarom hij ineens radicaliseerde, praten de mensen niet.

Hij zit nu vast, in elk geval nog een week. Daarna wordt hij weer voorgeleid voor de rechter-commissaris die beslist of C. langer in het huis van bewaring moet blijven gedurende het justitieel onderzoek. Hij wordt verdacht van ronselen voor de gewapende strijd in Syrië, het in bezit hebben en verspreiden van djihadistische geschriften, opruiing en het voorbereiden van een reis naar Syrië om onder de vlag van een terroristische organisatie te vechten. Althans dat zijn de zaken die de politie en het Openbaar Ministerie hebben bekendgemaakt. Bronnen beweren dat de politie meer tegen hem heeft dan tegen andere verdachten die eerder werden opgepakt. Mogelijk komt het door die stevigheid van het dossier dat hij niet al na drie dagen voorarrest is vrijgekomen. Voor de autoriteiten is hij een flinke vis op straat. Ondanks dat hij op de achtergrond bleef, behoorde hij tot de zichtbaarste djihadisten in Nederland. Dat zegt ook wat over de rest van het netwerk. Er zijn er maar een paar die hier en daar herkenbaar zijn. Hun echte namen zijn niet altijd bekend, omdat ze zich meestal achter hun religieuze naam verschuilen. Van C. werd zijn echte naam pas na zijn aanhouding wereldkundig. Daarvoor was het alleen Abou Yazeed. Hij heeft eerder opgetreden als woordvoerder van 'Sharia4Holland' en had banden met 'Sharia4Belgium'. Toen was hij zestien jaar.

Met zijn arrestatie hebben de autoriteiten een eerste grote slag geslagen in het web van Nederlandse djihadisten. Toch wordt er op de verschillende bureaus rekening mee gehouden dat hij een 'grote kleine vis' is die nog onder invloed heeft gestaan van 'volwassener ronselaars of predikers'. Dan hebben ze het niet zozeer over de bekende imams in de bekende salafistische moskeeën als de As Soennah in Den Haag, maar over mannen die ook in die Schilderswijk en Transvaal in Den Haag nog onzichtbaarder dan C. opereren. Of via hem die grote vissen worden gepakt is de vraag, want meteen na zijn arrestatie zette zijn broeder Azeddine C. alias Abou Moussa een bericht op Facebook dat mensen moeten zwijgen over wat er gebeurt en dat hij vanwege gebrek aan bewijs toch na drie dagen weer vrijkomt en dat Abou Moussa contact heeft met C.'s advocaat. In die tekst waarin iedereen oproept om te bidden, 'dua' te doen, voor C.'s moeder gaf Abou Moussa de tips om niets te vertellen over de verdachte.

Op het djihadistisch internet wordt openlijk getreurd over zijn arrestatie. Er is een speciale Facebookpagina voor hem geopend: 'Free Abou Yazeed'. Internet, waar zijn naam nu als het ware als een martelaar van het systeem rondgaat, was zijn tweede thuis. Daar werden zijn lezingen verspreid op djihadistische en andere salafistische websites. Nadat hij werd aangehouden, werd meteen ontkend dat hij een van de mensen achter de bekende website 'De Ware Religie' was.

Nee, hij publiceerde daar alleen en zijn lezingen werden daar geplaatst. Meer niet. Dat maakt hem niet minder verdacht, mochten ze dat hebben gedacht. Juist de inhoud van zijn preken hebben politie, justitie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten op zijn spoor gebracht, waaronder de preek die hij uitsprak op internetkanaal 'Radio Ghurabaa'.

Openlijk sprak hij over de deelname aan de gewelddadige en 'aanvallende' djihad. Niet alleen om de zuivere islam te verdedigen, maar ook om te strijden tegen ongelovigen en afvalligen. Dergelijke lezingen zijn inmiddels van internet verwijderd. Maar duidelijk is wel: C. wist hoe hij zijn 'broeders en zusters' moest opzwepen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden