Oudste verhaal van Tolkien gepubliceerd

Het verhaal is niet af en zal geen literaire prijs winnen. Toch was gisteren de publicatie van J.R.R. Tolkiens verhaal 'The Story of Kullervo' een bijzonder moment. Want dit eerste probeersel van de Britse schrijver vormt de kiem voor al zijn verhalen over Midden-aarde, hobbits, tovenaars en elven.

In 26 pagina's bewerkte Tolkien een verhaal uit het Finse mythologische epos 'De Kalevala'. Op het hoogtepunt breekt het af omdat Tolkien het niet heeft afgemaakt. Maar wie wil weten hoe het afloopt leest zijn werken 'De Silmarillion' en 'De Kinderen van Húrin'. Tolkien herschreef daarin het verhaal van Kullervo (de zoon van Kalevala) als dat van Túrin Turambar.

Volgens Thijs Porck, docent Oude Britse letterkunde aan de Universiteit van Leiden, is de publicatie interessant, omdat dit verhaal aantoont dat Tolkien zijn inspiratie niet alleen haalde uit Oudengelse of Oudnoorse literatuur, maar ook uit Finland. "Door het lezen van 'De Kalevala', de nationale mythologie van Finland, kwam Tolkien op het idee een eigen mythologie voor Engeland te bedenken."

Tolkien was hoogleraar Oudengelse taal en letterkunde en dat vormde zijn grootste inspiratiebron. Typische woorden uit zijn vocabulaire als 'ork' en 'ent' komen uit het Oudengels. Maar de elventaal Quenya uit zijn boeken was geïnspireerd door het Fins, zegt Porck.

De laatste jaren zijn meer verhalen van Tolkien postuum uitgegeven. Dit zal niet de laatste zijn, denkt Porck. "In de bibliotheek van de universiteit van Oxford, waar hij werkte, ligt nog meer materiaal te wachten: aantekeningen van hoorcolleges, korte verhalen. Tolkien vond ze nog niet geschikt voor publicatie; hij deed vaak jaren over het zoeken naar de juiste woorden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden