Oudste sperma ter wereld gevonden in Antarctica

Het sperma aan de binnenkant van de cocon Beeld Zweeds Natuurmuseum
Het sperma aan de binnenkant van de coconBeeld Zweeds Natuurmuseum

Wetenschappers uit Zweden hebben een fossiel van een cocoon gevonden in Antarctica, met daarin het oudste sperma dat ooit gevonden is op aarde. Het is niet van een mens maar van een worm - een verre voorloper van de bloedzuiger.

Of het nog werkt? Nee, helaas. De wetenschappers schatten dat de cocoon ongeveer 50 miljoen jaar oud is. Het sperma werd per abuis ontdekt, vertelt Benjamin Bomfleur van het Zweeds Nationaal Natuurmuseum aan The Independent.

De bioloog Thomas Mörs was op expeditie in Antartica om botten van zoogdieren op te sporen. Toen hij de cocon ontdekte, liet hij hem zien aan Bomfleur. Die kon constateerde dat het een een gefossileerde cocon van een Clitellataworm was, een worm die tot dezelfde klasse behoort als de regenworm en de bloedzuiger.

Aan de binnenkant van de cocon zat iets vreemds. Toen de wetenschappers een rasterelektronenmicroscoop op het fossiel zetten, vonden zij een netwerk van kabels in de rand van de cocon. Dit bleken gefossiliseerde spermacellen te zijn.

undefined

Bloedzuigers
In het vakblad Biology Letters schrijven de wetenschappers dat het sperma lijkt op dat van de een hedendaagse worm; de bloedzuiger Branchiobdellida. Dat is opvallend omdat deze worm voornamelijk in zoet water leeft op het noordelijk halfrond.

Het is de onderzoekers een raadsel hoe deze bloedzuigers zijn geëvolueerd. De vondst van het sperma is een nieuw aanknopingspunt in deze zoektocht. Deze spermavondst verslaat ruimschoots een record dat vorig jaar gevestigd werd. Toen vonden wetenschappers in Australië sperma van 17 miljoen jaar oud.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden