Oudste orkest viert na geslaagde fusie het eerste lustrum

Peter van der Lint

Het kan verkeren. Van het oudste orkest van Nederland ben je zomaar ineens het jongste. Het eerbiedwaardige Noordhollands Philharmonisch Orkest, de oude dame onder de Nederlandse orkesten, fuseerde in 2002 na wanhopige pogingen tot lijfsbehoud, met het Nederlands Balletorkest. Onder de nieuwe naam Holland Symfonia viert het orkest nu zijn eerste lustrum. De oude dame is een jonge meid geworden – op haar toekomst voorbereid.

In Haarlem speelt het jonge orkest sinds twee jaar in het totaal verbouwde Haarlemse Concertgebouw, dat ook al een nieuwe naam kreeg: de Philharmonie van Haarlem. Holland Symfonia kan verder concerten geven op het splinternieuwe podium van het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam en in 2010 kan het orkest ook neerstrijken in Amsterdam-Zuidoost als daar de nieuwe concertzaal zal worden geopend.

Bruisend elan dus. Dat spreekt uit de nieuwe seizoensbrochure, waarin Holland Symfonia terugkijkt maar ook vol durf en energie het nieuwe seizoen aankondigt. De brochure gaat vergezeld van een heuse dvd, die in een kleine acht minuten het ontstaan, de positionering en de toekomst van het orkest in beeld brengt. Typerend in dat filmpje is het fragment waarin Otto Tausk, de nieuwe chef-dirigent vanaf september 2007, en artistiek leider Sven Arne Tepl (sinds 2006), tegelijkertijd en energiek door twee klapdeuren in de Haarlemse Philharmonie komen stappen en met gezwinde tred meteen weer uit beeld verdwijnen. Dynamisch!

Met de Nederlander Otto Tausk lijkt Holland Symfonia inderdaad een dynamische dirigent binnen te hebben gehaald. Tausk was assistent van Valery Gergjev bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en kon daar verschillende keren met overtuiging voor de Russische maestro invallen. Vorig jaar opende Tausk op spectaculaire wijze het Holland Festival met de wereldpremière van Michel van der Aa’s opera ’After Life’.

Tausk volgt bij Holland Symfonia Roy Goodman op. Diens chefschap viel ongelukkig uit en werd eerder beëindigd dan officieel de bedoeling was. Gisteravond nam Tausk een oorspronkelijk voor Goodman geprogrammeerd concert over. Holland Symfonia kondigde het aan als Tausks officiële welkomstconcert. Als chef dan, want Tausk leidde zijn orkest al eerder als gastdirigent. Op de genoemde dvd omschrijft Tausk zijn nieuwe orkest met de termen passie, lef en risico. Zakelijk leider Maurits Haenen vertelt dat na een zware tijd het tuintje omgespit is en dat de planten kunnen gaan groeien. De titel ’oudste orkest van Nederland’ was voor de eeuwigheid; als jongste orkest van Nederland kun je elk moment weer onttroond worden. We wensen chef-hovenier Tausk veel succes in de nieuwe tuin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden