'Oudste koranteksten ter wereld ontdekt'

Beeld EPA

De Universiteit van Birmingham is in de wolken. Ze is in het bezit van twee vellen perkament waarop mogelijk de oudste korantekst ter wereld geschreven staat, maakte de universiteit vandaag bekend.

Koolstofanalyse toonde aan dat de tekst met een zekerheid van 95,4 procent dateert uit de periode tussen 568 en 645 na Christus. Dat valt samen met de tijd waarin de profeet Mohammed (570- 632) leefde, de stichter van de islam. Tot nu toe stamden de oudste bekende koranteksten uit 694. Deze worden bewaard in de Rotskoepelmoskee van Jeruzalem.

De twee perkamenten pagina's zaten jarenlang tussen bladzijden van een gelijksoortig manuscript uit de zevende eeuw, dat onderdeel uitmaakt van de Mingana Collectie uit het Midden-Oosten. Die collectie werd aangeschaft om de status van Birmingham als intellectueel centrum voor religiestudies te promoten en theologieonderzoekers aan te trekken. Toen Dr. Alba Fedeli voor haar promotieonderzoek de pagina's liet analyseren, kwam het verschil in datering aan het licht.

Volgens David Thomas, hoogleraar christendom en islam, is de context van het manuscript erg belangrijk. Hij zegt dat de openbaringen die Mohammed tussen 610 en 632 had bewaard bleven door mondelinge overlevering. Delen werden op perkament, steen, palmbladeren en schouderbladen van kamelen geschreven. Dit alles werd door kalief Aboe Bakr, de eerste leider van de moslimgemeenschap na de profeet, geordend tot een geheel. De derde leider, kalief Uthman, zorgde er uiteindelijk voor dat de Koran rond 650 in boekvorm uitkwam. Thomas: "Het zou goed mogelijk kunnen zijn dat dit deel van de Koran geschreven werd vlak na de dood van Mohammed."

Op de twee bladzijden zijn delen van de Suras (hoofdstukken) achttien tot en met twintig te zien. De tekst is geschreven in het Hijazi, een vroege vorm van Arabisch schrift dat nog goed leesbaar is. De pagina's worden in oktober tentoongesteld aan het publiek.

Sensationeel
"Dit is heel sensationeel", zegt Trouw-redacteur en Arabist Eildert Mulder. "Dit voor het eerst dat er zo'n oude tekst gevonden is. De oudste bekende Arabische Koranteksten dateren van 694."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden