Oudeschoot zal als vanouds Oudeschoot heten

“We hebben hier dertig jaar op gewacht. We vinden dat ons eindelijk recht wordt gedaan”, vertelt een geëmotioneerde Fokje Kooistra van Plaatselijk belang van Oudeschoot. Zo'n dertig jaar geleden doorkruiste de nieuw aangelegde N 32 bij Heerenveen wreed het dorp Oudeschoot. De autoriteiten veegden zonder instemming van de dorpelingen een groot deel van het dorp van de kaart en lijfden het in bij Heerenveen. De originele Oudeschoters hebben dit nooit kunnen verkroppen en zijn altijd blijven proberen om het dorp weer bestaansrecht te geven. Afgelopen week is dat eindelijk gelukt. In een principe-overeenkomst heeft de gemeenteraad besloten dat Oudeschoot terugkomt.

BIJDRAGE: THEO KOELÿ en CHRISTEL PIEPER

Bij het huis van meneer Mulder hangt parmantig de Oudeschoter vlag te wapperen. Hij woont tegenover een karakteristiek oud terpkerkje van een paar honderd jaar oud. Rechts van Mulder begint de dorpsstraat. Een klein dorp met daaromheen de nieuwe huizen van Heerenveen. “Er breekt een goede tijd voor ons aan. We zijn altijd blijven geloven in Oudeschoot en binnekort is het zover.”

In totaal gaat de hele operatie tachtigduizend gulden kosten, vooral voor nieuwe plaatsnaamborden en nieuwe postcodes. Middenstand en bedrijven in Heerenveen-zuid zijn niet zo blij met de naamsverandering. Niet alleen de bakker en slager komen straks weer uit Oudeschoot, maar ook het Thialf-stadion en fietsenfabriek Batavus. Een ondenkbare situatie, volgens direkteur Schikker van Thialf. “Een WK-allround komt niet uit Oudeschoot, maar uit Heerenveen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden