Ouder

Een paar weken na de geboorte van onze zoon hervind ik een dagritme en een vast onderdeel daarvan is de ochtendwandeling. Meestal ga ik met de kinderwagen en dochter Maaike eerst naar de winkel en dan naar de speeltuin. Ineens is onze dochter geen klein meisje meer; ze loopt al zelf en praat veel, vooral vandaag omdat we eindelijk naar de dierenwinkel gaan. Voor haar tweede verjaardag wilde ze een konijn, maar door alle drukte rond haar nieuwe broertje was daar nog steeds niets van gekomen. Opgetogen loopt ze iets voor me uit en ik bedenk ondertussen dat ik misschien nog wel een hok kan timmeren. Met twee kinderen zijn we de eerste jaren waarschijnlijk zoveel thuis dat we nu zonder problemen een paar huisdieren kunnen houden.

Ineens voel ik mij helemaal vader: met een zoon slapend in de kinderwagen en met een dochter die om me heen huppelt. Straks, als mijn vrouw na haar zwangerschapsverlof weer aan het werk gaat mag ik zelfs dagelijks voor beide kinderen zorgen. En voor minstens één konijn.

In de dierenwinkel klinkt zomaar het al half vergeten “dag meneer Ufkes”. Terwijl Maaike voor het konijnehok staat, scharrel ik nog wat door de winkel, ondertussen zoekend naar een naam voor de verkoper. Pas als hij zelf zijn naam noemt zie ik het. Inderdaad, een oud-leerling van me, uit het allerprilste begin van mijn loopbaan. Hij praat enthousiast over zijn oude school, hoe hij ook door mijn inspanningen het eindexamen haalde en dat hij nu al eigenaar van een goedlopende zaak is. Nee, ik geef geen les meer maar pas weldra uitsluitend op de kinderen terwijl mijn vrouw werkt. Daarom zijn we ook verhuisd en is er nu zowel tijd als ruimte voor huisdieren. Als we met een konijntje de winkel uitgaan hoor ik zo mogelijk nog hartelijker dan daarvoor “dag meneer Ufkes”. Maar mij is ineens duidelijk dat vanaf nu het leven draait om mijn eigen kinderen. Ik ben ouder.

Groningen Tonko Ufkes

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden