Ouderwets

In 'We zijn de slaaf van ons eigen enthousiasme' (Trouw, 9 juni) staat dat de leraren in België roepen om vernieuwing. Ik weet als lerares in Oost-Vlaanderen dat deze schreeuw niet de orde en discipline op school betreft. Iets met kwaliteit gooi je niet zomaar weg.

Een 14-jarige leerlinge vertelde mij hoe fijn ze het vindt op school vanwege de duidelijke leefregels. Bij haar thuis zijn die er niet. Zij probeert haar drankverslaafde moeder op te voeden. De school biedt haar structuur en zicht op een betere toekomst.

De teugels worden op school strak gehouden, maar ook tijdig gevierd, zodat het welbevinden van de jongere niet in het gedrang komt. De strengheid wordt door de meeste leerlingen niet ervaren als kil maar als redelijk. Zij begrijpen dat er zonder 'ouderwetse' kwaliteiten van orde en discipline weinig kan worden geleerd. Het is de basis van kennisoverdracht en dankzij die basis behoort België tot de top. Daar zijn Belgische leerkrachten zich van bewust en dat hopen ze zo te houden.

Bea Ryckaert (lerares over de grens) Breskens

Ook een denktank insturen? denktank@trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden