Weblog

Ouderwetse Kamerleden

Harry van Bommel, Tweede Kamerlid SP.

De Tweede Kamer legt vooral in het reces buitenlandse werkbezoeken af. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld Kamerleden bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York en zoals bekend zijn de fractievoorzitters in Suriname. Die laatste groep probeer ik via websites te volgen maar dat is niet gemakkelijk.

Natuurlijk is er het tijdverschil met Suriname, vijf uur, maar ik moet ook vaststellen dat de fractievoorzitters niet zo bedreven zijn in het bijhouden van weblogs. Zo kom ik via de naar hen vernoemde weblogs van Pieter van Geel, Alexander Pechtold, Mariëtte Hamer en Mark Rutte niets te weten over hun verblijf in Suriname. De berichten die ik daar wel vind, zijn zelfs gedateerd te noemen. Grappig is het feit dat de altijd drukke Mark Rutte reclame op zijn weblog toelaat. Als je het blogje ‘vakantie!’ aanklikt, kun je doorklikken naar een site waar reclame wordt gemaakt voor ‘ADHD-behandeling voor volwassenen.’ Die associatie roept Rutte ook wel eens bij mij op.

De enige die op zijn weblog bezoekers informeert over het bezoek aan Suriname is Arie Slob van de ChristenUnie en nog met foto’s ook. Kijk maar eens op www.arieslob.nl en kom erachter waarom gisteren voor Arie zo goed begon. Overigens is ook op de website van de Tweede Kamer www.tweedekamer.nl de reis naar Suriname te volgen maar het verslag daar is sober en niet geïllustreerd. Van zo’n zware delegatie, die ook nog eens wordt omringd door een ambtelijke staf en een peloton parlementaire verslaggevers, zou je toch een ruimere verslaglegging mogen verwachten?

Zelf houd ik vrijwel elke dag een weblog www.harryvanbommel.nl bij. Meestal gebruik ik de beschikbare ruimte voor berichten over de politieke actualiteit, eigen activiteiten zoals Kamervragen, spreekbeurten en werkbezoeken. Ik probeer het wereldnieuws af te wisselen met berichten van geringer belang. Per dag heb ik zo’n 1500 bezoekers maar wanneer ik naar het buitenland ga, springt dat omhoog, soms wel naar het dubbele aantal. Ik ben bepaald geen uitzondering in de Tweede Kamer. Veel collega’s houden een persoonlijk weblog bij om kiezers en pers continue te informeren en eventueel reactie uit te lokken. Voor de meeste weblogs geldt: kleine moeite om bij te houden, groot plezier.

Nu papieren versies van dag- en weekbladen er steeds minder toe gaan doen, is het noodzakelijk dat digitale alternatieven volop worden ingezet. Voor jongeren is het internet dé bron van informatie. Het is aan ons politici om te zorgen dat er politieke inhoud is, die nog interessant is ook. Door stellingname, debat, interactie en verslag zijn bezoekers te boeien en te binden. Nog even en Kamerleden zonder weblog worden gezien als hopeloos ouderwets.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden