Ouderwets gezellig Sinterklaasjournaal
"De allerbelangrijkste vraag van de hele wereld is: komen de pieten ook mee? Sommige mensen vinden piet namelijk maar ouderwets," waren de eerste vragen die presentatrice Dieuwertje Blok aan Sinterklaas stelde.
"Daarom neem ik ze juist mee", zei Sinterklaas. "Het wordt weer ouderwets gezellig in Nederland. Dat is al honderden jaren zo geweest."
Moet Piet zwart zijn of niet? Tot nog toe is het een grotemensendiscussie. Maar die is zo hoog opgelopen dat gelovige kinderen er wel iets van móéten merken. Wat kunnen ouders ze het best vertellen? Trouwredacteur Iris Pronk stelde de vraag aan Erik van Muiswinkel, een goede vriend van de Hoofdpiet.
Hoe leg je de zwartepietenkwestie aan jonge kinderen uit?
"In het geheel niet. Het is de grote kunst om die discussie bij ze weg te houden. Kinderen zitten in de fantasiewereld van Spanje. Laat ze daar lekker. Houd het speels en licht."
Maar straks zien ze Stroopwafelpieten, Paarse Pieten, Gevlekte Pieten. Hoe verklaar je die?
"Voor kleine kinderen, peuters en kleuters, maakt de kleur van Piet niks uit. Als hij een pietenpak draagt, pepernoten uitdeelt én hij is wit, dan zien kinderen dat niet. Die kleur is een hang-up van volwassenen. Al zie ik het zelf ook wel eens over het hoofd. Laatst moest ik in de Bijlmer optreden en daar hing een Sinterklaasverhaal aan de muur, in mooie prenten. Ik was al halverwege toen me pas opviel dat de Hoofdpiet wit was."
Iets oudere kinderen van 7 of 8 krijgen via ouders, school of Jeugdjournaal wel degelijk iets mee van de pietendiscussie.
"Je kunt kinderen uitleggen dat je om Piet te zijn, niet zwart geboren hoeft te worden. Het Piet-zijn zit in andere dingen: de veren, de pepernoten, de cadeautjes die ze in de schoorsteen stoppen. Pieten zijn de helpers van Sinterklaas. Al zullen de meesten heus nog wel zwart zijn.
"In het Sinterklaasjournaal zijn de woorden 'Zwarte Piet' al jaren niet of nauwelijks gevallen. Daar zie je de Huispiet, de Rijmpiet, de Paniekpiet en de Wegwijspiet. Alleen in de liedjes komt Zwarte Piet nog voor.
En tsja... echt slimme, scherpe kinderen denken er het hunne van."
U bedoelt: kinderen vallen eerder van hun geloof door de Paarse of Witte Piet?
"Dat weet ik niet, maar ik zei laatst tegen mijn vrouw: 'Eigenlijk is het sinterklaasverhaal geweldig tot een jaar of zes'. Daarna blijft het een mooi feest, het is geen kinder- maar een volksfeest; de meeste mensen die het vieren, hebben niet eens kinderen in de gelovige leeftijd. Waarom zou je zoveel moeite doen om oudere kinderen nog te laten geloven?"
undefined
Zal Nederland over 18 minuten nog één zijn...?! #sinterklaasjournaal
— Dolf Jansen (@Dolfjansen) 10 november 2014