Ouderschapsverlof: man wil wel, maar durft niet

Wouter Bos die voor vier dagen per week partner kon worden bij KPMG, dat was een prachtig rolmodel. Bij KPMG zijn ze er blij mee, zegt partner Jacobina Brinkman. „Wij lopen zeker niet voorop, maar voorbeelden zijn belangrijk om diversiteitsbeleid in de praktijk te brengen.”

Het moet binnen KPMG vooral duidelijk zijn dat je, man of vrouw, partner kunt zijn als je vier dagen werkt. En dat dat niet alleen mag ’in het spitsuur van het het leven’, maar ook als je wat ouder bent. Die boodschap richt Brinkman niet alleen tot vrouwen, maar ook aan mannen.

„De jonge vaders die bij ons behoefte hebben om zorgtaken te vervullen, moeten het gevoel hebben dat dat kan. We zijn bang hen anders op den duur kwijt te raken. De behoefte aan tijd voor vaderschap wordt onder jongeren groter.”

Durven

KPMG vindt dat mannen extra aandacht moeten krijgen als het aankomt op zorgtaken. Anders dan vrouwen, durven mannen er meestal weinig om te vragen. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau wil 22 procent van de mannen minder werken, maar regelt slechts 9 procent van hen dat ook. Meestal geven ze als reden voor die terughoudendheid dat ’de aard van het werk dat niet toelaat’. Dat is ook de belangrijkste reden om niet te vragen om flexibeler uren of thuiswerken.

Om die cultuur te doorbreken voert Lof, een lobby voor werkende moeders, namens het ministerie van OC & W een campagne bij werkgevers om mannen te stimuleren zorgtaken op zich te nemen.

Keuzevrijheid

Als dat appèl doorschiet richting normstelling voor vaderschapsverlof en parttime werken, riekt dat ergens naar ’vooroorlogs paternalisme’, vindt Wiebe Drayer, managing director van adviesbureau McKinsey. Parttime werken is daar, volgens Drayer, voor mannen en vrouwen even gewoon. „Zo is de bedrijfscultuur bij ons al jaren. Als dat niet zo is, is het niet de taak van de werkgever dat af te dwingen. Neem alle barrières weg en stimuleer het, maar laat de werknemer de keuzevrijheid.”

Veel werkgevers beroepen zich in een rondgang die Trouw maakte op hun diversiteitsbeleid, dat erop gericht is ’de talenten van al onze werknemers te ontwikkelen’. Flexibel werken, thuiswerken, ouderschaps- of mantelzorgverlof: bij veel bedrijven is het keurig geregeld. Desondanks bestaat nog steeds de gedachte bij het personeel dat het je je carrière kost als je er gebruik van maakt. Bij Microsoft wordt dat opgelost door afdelingen onderlinge gesprekken te laten voeren over persoonlijke ervaringen met zorg en werk, vertelt manager sociale innovatie Gonnie Been. „Zo creëer je openheid. Dat neemt de schroom weg tussen werknemers en hun leidinggevenden.”

Bij McKinsey beantwoordden ze de vraag nog wat fundamenteler. „Kan je dit advieswerk in vier dagen doen?”, vertelt Drayer. „De conclusie was: ja. Daarmee was de schroom overwonnen. Hoewel niet op grote schaal, werken er relatief meer mannen dan vrouwen bij ons in deeltijd. En ouderschapsverlof wordt door mannen steeds vaker aangevraagd.”

(ANP)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden