Ouders zuchten onder bijdrage voor onderwijs kinderen

De armoede in Nederland neemt toe, en hetzelfde geldt voor de kosten van school

Nathalie Hexspoor had een probleem: pas gescheiden, een bescheiden inkomen, en nu moest ze ineens 1100 euro betalen voor dochter Joy, uit vwo 3, die met haar klas naar Amerika op studiereis ging. Hoe kon ze dit betalen?

Hexspoor is niet de enige ouder die met haar handen in het haar zit. Het aantal ouders dat een beroep doet op financiële hulp bij de betaling van het onderwijs van hun kinderen groeit al jaren. Waar in 2011 37.000 kinderen financiële hulp kregen van Stichting Leergeld, zijn dat er inmiddels 55.000. De stichting is zelfstandig, draait op onbetaalde professionals en krijgt geld via particuliere fondsen.

Die stijging komt niet uit de lucht vallen. Het heeft te maken met twee zaken, zegt Gaby van den Biggelen directeur van Stichting Leergeld. Ten eerste stijgt de armoede in Nederland. Die zorgt voor meer werkelozen en zzp'ers met weinig werk die het onderwijs van hun kind niet meer kunnen betalen, zegt Cok Vrooman van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Uit het SCP Armoedesignalement van 2014 blijkt dat het aantal kinderen onder de armoedegrens tussen 2007 en 2014 is gestegen van 276.000 naar 400.000.

Een tweede oorzaak zijn de toenemende onderwijskosten op veel scholen. Volgens Van den Biggelaar zijn ouders de laatste jaren steeds meer geld kwijt voor het onderwijs van hun kinderen. "Een tablet. Een gloednieuwe laptop. Met de klas op skivakantie; het is tegenwoordig allemaal heel normaal."

Doordat sommige ouders de iPad of nieuwe laptop van hun niet kunnen betalen leidt het - op sommige scholen - in het ergste geval tot uitsluiting, zegt Van den Biggelen. "Op een school waar met laptops gewerkt wordt, kregen de kinderen zonder eigen laptop eentje te leen. De kinderen zaten apart en het apparaat zat met een kettinkje vast aan een muur."

En dan is er nog het gelazer met de vrijwillige bijdrage. Die bijdrage - de kosten die een school heft, omdat het ministerie van onderwijs ze niet dekt - hoort vrijwillig te zijn, maar is in de praktijk vaak helemaal niet zo vrijwilig, zegt de directeur van Stichting Leergeld. Scholen zijn volgens staatssecretaris Sander Dekker verplicht om voor een passend alternatief te zorgen als ouders de bijdragen niet kunnen of willen betalen, maar in de praktijk moeten ouders een laptop voor hun kind kopen omdat dat anders de klas niet inkomt.

Dat merkte ook Hexspoor. De school zei haar ze het heel erg zou vinden als haar dochter Joy niet mee zou kunnen op studiereis. En: ze wilden de 1100 euro best voorschieten. Maar Hexspoor had het geld niet om het later terug te betalen. En ook Stichting Leergeld wilde dit reisje niet betalen. "Uiteindelijk werd Joy haar studiereis volledig betaald door de school."

Ook op Open Scholengemeenschap Bijlmer zijn ouders die de vrijwillige bijdrage, jaarlijks 90 euro, niet kunnen betalen zegt Saskia Grotenhuis. Van een toename lijkt geen sprake. De vrijwillige bijdrage wordt gebruikt om bijvoorbeeld het uitstapje naar de Tweede Kamer te betalen. De meeste ouders betalen gewoon, zegt Grotenhuis, sommigen niet. Probleem? "Nee. Ze hoeven bij ons niet in natura te betalen. Als ze de negentig euro niet hebben is dat geen probleem."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden