Ouders zoeken 22 jaar naar hun Felix

Het echtpaar Tschök uit Dresden hoopt dat bondskanselier Merkel de Russische president Poetin vandaag zal vragen naar hun zoon. De staatslieden zijn in Dresden te gast op een Duits-Russische conferentie.

,,We willen weten of hij nog leeft en of het goed met hem gaat.’’ Lenore en Eberhard Tschök hebben de moed nog niet opgegeven om hun zoon Felix ooit terug te zien. Felix is nu 22 jaar en leeft, naar zijn ouders ten stelligste vermoeden, in Rusland. Op 28 december 1984 werd hij, net vijf maanden oud, ontvoerd.

Op die dag ging het jonge echtpaar Tschök winkelen in hartje Dresden. Het was druk in warenhuis Centrum, de kinderopvang was vol. De Tschöks besloten, net als enkele andere ouders, de kinderwagen met hun slapende baby onder een afdak te stallen. Toen ze een half uur later terugkwamen, was de wagen leeg.

In de toenmalige DDR was misdaad zeldzaam. De verdwenen Felix beroerde de hele natie en er werd een landelijke speuractie op touw gezet. Negen dagen later ging het als een lopend vuur door Dresden: Felix is teruggevonden! In het trappenhuis van een pand in de Friedrich-Engelsstraat was een baby in een kartonnen doos aangetroffen.

Maar het was Felix niet. Het jongetje had sporen van een medische ingreep met infuzen die in de DDR ongebruikelijk was. En het reageerde alleen op Russische woorden. Het vermoeden rees dat een Russisch echtpaar zijn zieke baby had verruild voor Felix. De vondeling kreeg de naam ’Martin Sonntag’, naar de dag waarop hij was gevonden. Aan Martins fopspeen zaten speekselresten die naar twee bloedgroepen verwezen: die van Martin en die van Felix.

Getuigenverklaringen leidden naar Risadtin Sultanov, een ambtenaar in dienst van het Russische leger. Maar de Duitse politie kreeg hem niet te spreken. De man was vervroegd naar de Sovjet-Unie teruggekeerd. De rechercheurs vermoedden echter dat Sultanov niet de vader van Martin was, maar op verzoek handelde van een echtpaar dat diezelfde dag was vertrokken.

Alle sporen liepen dood, deels ook door gebrek aan medewerking van Russische zijde. De geheime dienst van de DDR deed een vergeefs beroep op de Russische KGB-afdeling in Dresden, waar in de zomer van 1985 ene Vladimir Poetin in dienst was getreden. In december 1985 werd de speurtocht gestaakt.

Het echtpaar Tschök probeerde vervolgens Felix te vergeten. Ze kregen een zoon en een dochter. Maar vergeten lukte niet. In 2001 stapten ze weer naar de politie en gaven Felix als vermist op.

Nu kwam er meer medewerking van Russische kant. De Tschöks verschenen op de Russische televisie. Sultanovs dochter zag de uitzending en kreeg haar vader zover zich te laten verhoren. Hij ontkende en ook speekselproeven sloten uit dat hij de vader van Martin is.

Eberhard Tschök is ervan overtuigd dat nog niet alle sporen zijn nagegaan. Zo zijn er maar zes kinderen die in 1984 eenzelfde medische behandeling ondergingen als Martin. En er is ook nog niet goed gekeken naar echtparen met baby’s die begin 1985 van de DDR naar de Sovjet-Unie zijn gereisd. Daarom hoopt hij dat Poetin zich persoonlijk voor de zaak inzet. En dat Merkel daar vandaag bij hem op aandringt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden