Ouders zeilbroers voor rechter gesleept
De ouders van de dyslectische broertjes Enrique (15) en Hugo (13) moeten donderdag voor de rechter verschijnen. De jongens zouden vrijdag beginnen aan een maandenlange zeilreis. Ze volgen al minstens een jaar geen onderwijs meer, omdat geen enkele school ze wil aannemen vanwege hun leerhandicap. De Raad voor de Kinderbescherming probeert nu een stokje te steken voor hun expeditie, meldt de advocaat van de ouders woensdag.
Met hun langdurige expeditie willen de jongens aandacht vragen voor het 'thuiszittersprobleem'. Enrique en Hugo zijn namelijk lang niet de enige. In totaal zijn er in Nederland zo'n 16.000 leerlingen die heel graag naar school willen, maar dat niet mogen omdat ze van school worden verwijderd en nergens anders meer worden toegelaten.
'Veel schoolbesturen vinden zorgleerlingen een belasting, verklaart hun onderwijsadvocaat Katinka Slump. 'Ze kosten extra tijd en aandacht, terwijl het de vraag is of ze goed zullen presteren. Omdat scholen worden beoordeeld op hun leerlingresultaten, weigeren sommige scholen daarom zulke kinderen aan te nemen. Een schoolbestuur heeft eigenlijk niet de vrijheid om zo te discrimineren, maar het ministerie van Onderwijs grijpt niet in.'
Zeiltocht
Vanuit hun woonplaats in Vijfhuizen willen de broertjes vrijdag beginnen aan hun zeiltocht naar onder meer Engeland, België en Spanje. Buiten onze landsgrenzen geldt namelijk de leerplicht niet. De vader van Enrique en Hugo zal in een eigen bootje achter de jongens aan zeilen om een oogje in het zeil te houden.
Ouders voor de rechter
Toch dreigt de geplande zeiltocht van de broers in het water te vallen. De ouders van Enrique en Hugo moeten namelijk donderdag voor de rechter verschijnen. De raad is een spoedprocedure voor ondertoezichtstelling begonnen. Dat zou betekenen dat de jongens een gezinsvoogd toegewezen krijgen en niet kunnen uitvaren. Slump begrijpt het niet. 'Voor de bevoegdheid van de raad is een vermoeden van kinderverwaarlozing nodig. Wij hebben de raad daarom gevraagd wat de ouders niet goed doen, maar die kon niets noemen.' De moeder moest in maart al voor de strafrechter verschijnen omdat haar zoons niet naar school gingen. Die legde toen geen straf op, omdat het 'thuiszitten' niet aan de ouders maar aan de weigerende scholen lag.
Meldpunt
Vanaf gisteren heeft de Kinderombudsman een meldpunt geopend voor kinderen die niet naar school gaan. Op het online meldpunt kunnen zij - en ook leerkrachten, onderwijsconsulenten en andere onderwijsprofessionals - hun ervaringen delen. Het meldpunt is een onderdeel van het onderzoek van de Kinderombudsman naar kinderen die wel leerplichtig zijn maar niet naar school kunnen of willen.