Ouders willen vierdaagse schoolweek afdwingen

Ouders van leerlingen van de Pieter Hooglandschool in Amsterdam hebben een kort geding aangespannen tegen het schoolbestuur en de staat. Ze eisen van het bestuur invoering van de vierdaagse lesweek en van de staat dat die de noodmaatregel gedoogt.

De ouders eisen kwalitatief goed onderwijs voor hun kinderen in plaats van opvang van de leerlingen bij ziekte van leerkrachten. De ouders worden in hun eis onder meer gesteund door de Vereniging voor Openbaar Onderwijs (VOO). Het afgelopen schooljaar kon op de school 122 keer geen vervanging worden gevonden toen een docent afwezig was. Ruim veertig keer werden kinderen naar huis gestuurd, in tachtig gevallen werd de groep verdeeld over andere klassen. De ouders verwachten dat met invoering van de vierdaagse lesweek de problemen rond vervanging met ruim de helft zullen verminderen.

De Pieter Hooglandschool is een openbare, speciale basisschool met 95 leerlingen. Het speciale karakter van de school komt niet uit de verf, omdat de leerkrachten vaak als vervanger moeten werken en daardoor niet toekomen aan speciale zorgtaken.

Naast de feitelijk winst die een vierdaagse lesweek volgens de ouders oplevert, biedt het hen ook de zekerheid op welke momenten er wel of geen school is. Nu krijgen ze steeds te maken met kinderen die opeens naar huis worden gestuurd of niet echt les krijgen. Het geding dient 17 juli.

Vorig jaar juli eiste in Diemen een vader van een basisschoolkind juist het omgekeerde: de school wilde om de andere week vier dagen les geven, maar een groepje werkende ouders was daartegen omdat de maatregel hen opzadelde met een opvangprobleem. De rechter stond de vierdaagse schoolweek in dat geval toe.

De VOO ziet een vierdaagse lesweek al langer als een oplossing voor het lerarentekort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden