Ouders willen meetellen op school

Tweehonderd Amsterdammers uiten, op uitnodiging van wethouder Asscher, hun grieven over onderwijs

"Als ouder ben je dom. Dat wordt letterlijk op school gezegd. Terwijl de meeste ouders een hogere opleiding hebben dan de juffen en meesters zelf." Bert Tales is vader in Amsterdam. Zijn zoon zit op de basisschool. "Mijn zoon was diep ongelukkig op school. Wij bespraken het met de juf. Er zou naar gekeken worden. Onderzoek, zorgplan, maar we hoorden verder niks. Later bleek dat ze het toch niet nodig vond om onderzoek te doen. Dat hadden ze ons niet verteld. En toen we daarover klaagden, zeiden ze: ga maar naar een andere school."

Tales is gekomen om de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (onderwijs) nu eens goed de waarheid te zeggen, maar kwam in de zaal niet aan het woord. Erbuiten doet hij zijn verhaal. "Ik had heel erg mijn best gedaan om mijn zoon op die school te krijgen. Maar het viel flink tegen. Ik zou willen dat Asscher kon afdwingen dat afspraak afspraak is."

Asscher deed gisteren iets wat zelden is vertoond. Hij nodigde ouders uit om hun grieven over scholen met hem te delen. Die mogelijkheid werd met beide handen aangegrepen. Zo'n tweehonderd ouders parkeerden hun bakfietsen voor de deur van de debatzaal, want de nood is in Amsterdam hoog. Voor scholen voor voortgezet onderwijs moet worden geloot, voor veel basisscholen eveneens. Jammer, vindt een moeder. Nu zit je óf maanden in spanning voor de uitslag óf kies je strategisch voor een 'niets-mee-mis-school'.

Maar het meest zit het de Amsterdamse ouder dwars dat de school hen niet als partner ziet. De school klopt alleen bij hen aan als er luizen moeten worden verwijderd of er voorgelezen moet worden. "School en ouders moeten eerder in gesprek komen", vindt Asscher. Dat is de meeste ouders uit het hart gegrepen. "Je wilt niet pas op het rapport zien dat je dochter slecht scoort op spelling", klaagt een moeder. "De school van mijn kinderen communiceert buitengewoon slecht", zegt Maarten van Asbeck, vader van twee zonen. "Ouders worden als kleine kinderen in de hoek gezet. Dan haken wij af."

Asscher verwijst hem door naar de ombudsman. "Die gaat het dan druk krijgen", schertst iemand in de zaal. "Op een school heeft de juf altijd gelijk. Iedereen gaat eromheen staan", zegt Tales. "Je loopt tegen een muur aan op school", merkt ook vader Herman Krommendijk. Zijn kind heeft dyslexie. Dat er iets met hem aan de hand was, wist hij al jaren, maar de basisschool deed weinig tot niets. Pas in het voortgezet onderwijs werd de diagnose gesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden