'Ouders willen juist wetgeving'

ChristenUnie: Alcohol pas toestaan vanaf 18 jaar 'Het gaat om gezondheidswinst'

De leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol gaat omhoog van 16 naar 18 jaar. Per 1 juli al, hoopt parlementariër Joël Voordewind (ChristenUnie). Hij diende vorig jaar samen met SGP, PvdA en CDA een wetsvoorstel in dat vandaag behandeld wordt in de Tweede Kamer. Inmiddels staat het ook in het regeerakkoord van PvdA en VVD. Voordewind: "Ik begon in 2006 met zeven zetels voor mijn voorstel, alleen de SGP steunde me. Inmiddels heb ik er zo'n 120."

Wat is er sindsdien gebeurd?
Voordewind: "Toenmalig minister van volksgezondheid Hoogervorst zei destijds dat Nederlandse jongeren de comazuipers van Europa zijn. Daarna ontstond er een grote maatschappelijke discussie. Wij kennen alleen het topje van de ijsberg, die 800 gevallen die jaarlijks in het ziekenhuis belanden. Maar van de 400.000 jongeren van 16 en 17 drinken 300.000 regelmatig alcohol. Ongeveer de helft drinkt vijf glazen of meer per keer. 19 procent van de jongens drinkt 20 glazen of meer in het weekend."

Wat worden de consequenties?
"Een café-eigenaar die toch alcohol verkoopt aan een 17-jarige is strafbaar. Dat geldt ook voor 16- en 17-jarigen die in een café alcohol drinken, of jongeren die in het openbaar alcohol bezitten. Bij overtreding krijg je onder de 16 jaar een boete van 45 euro, bij 16 en 17 jaar is dat 90 euro. Het moest een bedrag zijn onder de 100 euro, anders staat het in je strafblad."

Is alcoholgebruik ook niet de verantwoordelijkheid van ouders?
"Ik hoor juist van ouders: kom met wetgeving, want thuis hebben we geen poot om op te staan als de overheid ook zegt dat je vanaf 16 jaar mag drinken. Uit onderzoek blijkt dat 75 procent van de ouders dit wil, evenals de Vereniging Nederlandse Gemeenten en middelbare scholen. Die kunnen dan tenminste alcoholvrije feesten houden."

Straft u niet heel veel jongeren omdat een deel van hen geen maat kan houden?
"Het gaat er niet om dat de goeden gebukt gaan onder de slechten, het gaat om een gezondheidswinst van twee jaar. Kinderarts Nico van der Lely zegt dat hersenen tot en met 23 jaar nog groeien. Schoolprestaties worden slechter door alcohol, schooluitval wordt groter, er wordt meer gespijbeld. Een kind op het vwo kan door alcoholgebruik afzakken naar vmbo-t. Een andere reden voor dit wetsvoorstel is de maatschappelijke schade; met drank op zoek je sneller ruzie bijvoorbeeld."

Hoe oud was u eigenlijk zelf toen u voor het eerst bier dronk?
"Ik heb nog nooit bier gedronken; ik lust het niet."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden