Ouders VS nemen geen risico

Alleen naar school lopen: gevaarlijk! Speelrekken hoger dan twee meter: gevaarlijk!

Een kind in een oerdegelijk kinderzitje op het stuur van de fiets zoals er in Nederland duizenden rondrijden, roept in New York nogal wat nare reacties op. Zelfs als het kind een helmpje draagt. Amerikanen draaien dan graag het autoraam van hun SUV open en roepen - al rijdend - dingen als "dit is gevaarlijk!", "ben je wel goed bij je hoofd?" En ook: "Fuck you!"

Denk niet dat het hier gaat om een fietstocht op de drukke avenues van Manhattan. Deze aantijgingen waren te horen in een park in een rustig deel van Brooklyn.

Risico's nemen met kinderen, Amerikanen houden er niet van. Alleen naar school lopen: gevaarlijk! Speelrekken hoger dan twee meter: gevaarlijk! Elkaar aanraken: levensgevaarlijk!

Vorige week bekende een man uit New Jersey na 33 jaar de moord op een kind. Etan Patz was zes en liep in de New Yorkse wijk SoHo voor het eerst alleen naar de schoolbus. Hij kwam nooit bij de halte aan. De man zegt nu dat hij Etan wurgde en het lijk nog dezelfde dag bij het vuilnis legde.

Rond die tijd kwam de grote voorzichtigheid met kinderen op in de VS, zegt het Center for Injury Research and Policy van het Nationwide Children's Hospital, een groot kinderziekenhuis. De verdwijning van Etan kreeg landelijk aandacht. Ouders in het hele land reageerden door hun kinderen voortaan zelf naar school te brengen, en zoveel mogelijk af te schermen voor ieder onheil.

Ondertussen is de Amerikaanse ouder als beschermheilige van zijn kind nogal doorgeslagen. Althans, vanuit Europees oogpunt gezien.

Groot was de ophef vorig jaar toen de Noorse psycholoog Ellen Sandseter zei dat Amerikanen eigenlijk te goed zorgen voor hun kroost. "Kinderen leren juist door hun grenzen te verleggen," zei de psycholoog. "Risico's zijn nodig. Door kinderen overdreven te beschermen, kunnen ze een angstige levenshouding ontwikkelen."

Directeur Gary Smith van het eerdergenoemde kinderziekenhuis liet op nieuwszender ABC weten dat kinderen volgens hem zo beschermd spelen om een andere reden dan kinderveiligheid: "De beschermdrang heeft vooral te maken met de claimcultuur in de VS."

In de Poolse wijk Greenpoint in Brooklyn staat in McCarren Park op rubberen tegels een aantal toestellen dat aan alle regels voldoet. Om de speeltuin staat een groot en hoog hek. "En dan nog laten ouders hun kinderen in de kinderwagen zitten. Ik vind dat nogal overdreven", zegt vader Peter die met zoon Lew (6) op de speelplaats is.

Vijftien meter verderop is de plek met watersproeiers uit betonnen muurtjes waarop Lew kan klimmen. Daar mag de zesjarige New Yorker alleen naartoe lopen.

Wel moet hij van zijn vader eerst zijn handen ontsmetten. Want hij heeft net in het klimrek gehangen. Uit een flesje komt bacteriedodende handcrème. 'Doodt 99 procent van de bacteriën,' staat op de verpakking. Peter: "Zit altijd in de kindertas. Wel zo veilig en superhandig."

Henry Stern, de parkencommissaris van de stad New York in de jaren negentig, zag hoe oude speelplaatsen in de stadsparken steeds vaker werden vervangen door nieuwe, volgens hem veel saaiere exemplaren. Klimrekken waren veel lager, nergens scherpe hoeken of randen. Geen wipkip die zomaar een kind kan lanceren. Ook geen minidraaimolens. Nergens gevaar. "En dus ook geen plezier", was het oordeel van Stern.

Er zijn ouders die Sterns mening onderschrijven, maar het overgrote deel van de Amerikaanse ouders is voor safety first. Hoewel van de 70 miljoen kinderen in Amerika jaarlijks slechts 200.000 op de Eerste Hulp belanden na een val in de speeltuin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden