Ouders van slachtoffers oog in oog met Dutroux

*'Het proces van de eeuw' zal op zijn vroegst pas in de herfst van 2003 beginnen. Binnenkort zal een college van rechters bepalen of de kopstukken van de bende-Dutroux voor een volksjury moeten komen.

Toch stonden gisteren in het Waalse Neufchâteau de ouders van de slachtoffers van Marc Dutroux al oog in oog met de vermeende dader en zijn medeverdachten.

Onderzoeksrechter Jacques Langlois gaf er achter gesloten deuren een samenvatting van zes jaar onderzoek. Zijn visie op de hele zaak loopt nogal uiteen met die van officier van justitie Jacques Bourlet, die in de komende weken voor de raadkamer zijn visie zal toelichten. Bourlet is ervan overtuigd dat Dutroux en zijn vrienden deel uitmaken van een netwerk van pedofielen. Langlois daarentegen gelooft dat hij heeft te maken met enkele gestoorde en perverse zielen, die op eigen houtje handelden.

De enige van deze 'perverse zielen' die gisteren als een vrij man het gerechtshof binnenwandelde en weer verliet was Michel Nihoul. De louche Brusselse zakenman zit volgens Bourlet achter de ontvoeringen van de meisjes en is de leider van een bende drugssmokkelaars. Maar de bewijzen daarvoor waren te mager om hem nog langer in de gevangenis te houden.

Nihoul loopt alweer een tijdje vrij rond. ,,Ik ben zes jaar lang door het slijk gehaald. Het wordt tijd dat dit voorbij is'', zei hij gisteren.

De ouders van An Marchal, die in augustus 1995 werd ontvoerd, reageerden zeer geëmotioneerd op de confrontatie met Dutroux. Ans lijk werd pas ruim een jaar na haar verdwijning opgegraven, samen met dat van haar vriendin Eefje Lambrecks.

De ouders van de vermoorde Waalse meisjes Julie en Melissa, twee andere slachtoffers, zijn ontgoocheld. Zij vinden dat er meer diepgravend onderzoek nodig is. Maar de meeste advocaten zijn blij dat het proces tegen Dutroux eindelijk begint.

Het proces kan rekenen op massale media-aandacht. In Arlon, aan de grens met Luxemburg, is speciaal voor dit proces een nieuw gerechtshof gebouwd. Het proces-Dutroux zal symbool staan voor de geloofwaardigheid van de rechtspraak in België.

Marc Dutroux (45) en zijn medeverdachten werden in augustus 1995 aangehouden. In een van zijn woningen waren twee ontvoerde meisjes levend teruggevonden. Maar voor vier andere slachtoffers, die in de weken daarna werden gevonden, kwam hulp te laat.

Op 20 oktober 1996 namen in Brussel 300000 mensen deel aan de zogenoemde Witte Mars. Zij eisten een beter functionerend justitie-apparaat.

Een parlementair onderzoek resulteerde in de oprichting van een nieuw politiekorps, waarbij de rijkswacht en gemeentepolitie in België zijn geintegreerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden