Ouders: tv beïnvloedt kinderen negatief

HILVERSUM - Driekwart van de ouders vindt dat televisie een negatieve invloed heeft op het taalgebruik van de kinderen. Zestig tot zeventig procent van de kinderen mag naar actieseries als Pokémon en Digimon kijken, terwijl hun ouders aangeven dat ze van deze programma's een negatieve invloed vinden uitgaan.

Van onze redactie media

Dit zijn een paar uitkomsten van een Nipo-onderzoek in opdracht van de NCRV naar opvattingen onder ouders over invloed van tv op hun kinderen. De uikomst van de enquête staat deze week in de NCRV-gids. Deze gids gaat voor & taan veel meer informatie geven over kinderprogramma's dan tot nu toe het geval was.

Uit de Nipo-enquête blijkt dat zeven procent van de ouders denkt dat tv uitsluitend een negatieve invloed op kinderen heeft. 92 procent denkt dat er ook positieve invloed van uit kan gaan. Volgens 54 procent gedroegen kinderen zich soms anders na het zien van een tv-programma. De topdrie van gedragsveranderingen: grof taalgebruik, agressie en verminderde gehoorzaamheid. De helft van de ouders denkt dat reclame op tv een schadelijke invloed heeft op hun kinderen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden