Ouders Tristan van der V. aansprakelijk stellen wordt 'bijzonder lastig'

rechtszaak | Slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn in 2011, willen een schadevergoeding van de ouders van de schutter.

Ouders verantwoordelijk stellen voor de gruwelijke daden van hun kind. Juridisch is dat mogelijk. Maar het gaat dan wel om jonge kinderen. Is iemand volwassen, zoals Tristan van der V. was toen hij in 2011 om zich heen schoot in Alphen aan den Rijn, dan wordt het een stuk lastiger om verwijzend naar de ouderlijke plicht een schadevergoeding af te dwingen, zeggen juristen.


Gisteren werd bekend dat een groep slachtoffers van de schietpartij in winkelcentrum de Ridderhof naar de rechter stapt. Zij vinden dat de ouders niet genoeg hebben gedaan met de signalen dat hun zoon ontspoorde. Zo gingen zij niet naar de politie toen Tristan een wapenvergunning kreeg, terwijl zij wisten dat hij depressief en suïcidaal was. Uiteindelijk schoot Tristan zes mensen dood, verwondde hij een groot aantal anderen en sloeg hij de hand aan zichzelf.


De slachtoffers kregen in 2014 geld uitgekeerd van de verzekering van Tristan zelf. Maar een deel doet al langer pogingen ook zijn omgeving aansprakelijk te stellen voor wat er in 2011 gebeurde. Tevergeefs werd bijvoorbeeld een rechtszaak gevoerd tegen de politie, omdat Tristan, een jongen met psychische problemen, een wapenvergunning kreeg. Het hoger beroep in die zaak loopt nog.


Dat slachtoffers nu ook een schadevergoeding van zijn ouders eisen, baseren zij onder meer op verhoren die al eerder plaatsvonden. Tristans moeder zei toen dat zij wel verbaasd was dat hij een wapenvergunning kreeg, maar dat zij niet naar de politie stapte omdat zij dacht dat het niet illegaal was. Wel deed ze een melding bij de GGZ, met het idee dat de hulpverleners zouden kunnen bepalen of een vergunning gevaarlijk was. Zijn moeder voegde daaraan toe: "We hadden de afspraak met hem, dat als hij depressief zou worden, hij zijn wapens moest inleveren. Daar vertrouwden we hem in."


Dat Tristan 24 jaar was in 2011, werkt in het nadeel van de slachtoffers die een schadevergoeding van zijn ouders eisen, denkt Pieter De Tavernier, docent privaatrecht aan de Universiteit Leiden. "Hij stond niet meer onder ouderlijk gezag. En al woonde hij thuis, we kunnen onmogelijk eisen dat zijn ouders de hele tijd toezicht houden."


Of ouders juridisch aansprakelijkheid zijn voor de daden van hun kind, hangt sterk samen met de leeftijd. Zo zijn ouders van kinderen tot dertien jaar altijd verantwoordelijk voor de schade die een kind veroorzaakt. Bij veertien- en vijftienjarige zijn moeder en vader medeaansprakelijk, behalve als ze kunnen aantonen dat hen niets te verwijten valt. Vanaf zestien jaar is iemand in principe zelf verantwoordelijk.


Dat betekent niet dat de ouders in dat geval nooit verantwoordelijk kunnen worden gehouden, zegt De Tavernier. "Als je kunt aantonen dat iemand niets heeft ondernomen terwijl hij wel wist dat er iets goed mis was, dan zou je ze aansprakelijk kunnen stellen vanwege onzorgvuldig handelen. Het is niet uit te sluiten dat een rechter daar in deze zaak in meegaat."


Dat hangt dan niet zozeer samen met de ouderlijke aansprakelijkheid, maar zou ook voor anderen in Tristans omgeving kunnen gelden.


De slachtoffers uit Alphen aan den Rijn zouden dan wel moeten aantonen dat iemand iets te verwijten valt wat direct in verband staat met de schietpartij, zegt Ivo Giesen, hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht en gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht. "Stel dat zijn ouders niet goed zijn omgegaan met zijn depressie. Dan zal je moeten aantonen dat dat de oorzaak is geweest van de schietpartij. En dat lijkt me bijzonder lastig."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden