Ouders te bang om over seks te praten

De kruistochten, het antisemitisme en de klopjacht op moslimfundamentalisten. De diepgewortelde tegenstellingen tussen de islam, het christendom en het jodendom hebben het woord haat met bloederige letters in de geschiedenisboeken doen kerven. Toch is er volgens Time iemand die de drie geloven verbindt: Abraham.

Abraham is volgens de Tora de eerste joodse voorouder die nederzettingen heeft gesticht in het 'beloofde land' Kanaün. Voor christenen was Abraham de eerste 'gelover' die de genade Gods ontving zonder strict volgens joodse wetten te leven. Hij maakte daarmee de weg vrij, zo schrijft het weekblad, voor de opkomst van het christendom. De Koran beschrijft hem als de eerste man, die zich volledig overgaf aan Allah.

Behalve God is Abraham de enige bijbelse figuur die door alledrie de religies wordt aangeduid als 'vader'. Time ziet in deze observatie een redmiddel tegen de groeiende woede en het onderlinge wantrouwen sinds 11 september: Abraham als verbindende persoon, die kan helpen wereldvrede te brengen.

Echter verloren eer komt moeilijk weer. Dat moet ook tot Amerika zijn doorgedrongen. Al sinds midden jaren tachtig doet het Amerikaanse ministerie van energie beloftes dat energiecentrales overstappen op de zogenoemde 'schone kolen' technologie, schrijft The Economist. Het ministerie lanceerde in 1986 het Schone Kolen Technologie Programma. Onderzoek kreeg grote sommen belastinggeld. Het was allemaal tevergeefs, aldus het weekblad. Energiecentrales stapten niet af van hun oude, vervuilende verbrandingsketels en de overheid betichtte de uitvoerders van het programma van mismanagement en verspilling.

Nu hebben energie-technici opnieuw hoop voor een doorbraak van schone kolen. Deze keer lijken ze gelijk te krijgen. De meest vervuilende energiecentrales uit de jaren tachtig zijn inmiddels afgeschreven en de milieuwetten voor nieuwe kolenverbrandingscentrales zijn flink aangescherpt. Bovendien zijn in Amerika al twee energiecentrales met de schone kolentechniek van start gegaan.

De meest populaire methode is het zogeheten IGCC (integrated gasification combined cycle). Bij deze techniek worden kolen omgezet in gas, waarna deze wordt schoongemaakt en verbrand in een verbrandingsoven. Broeikasgassen kunnen hierbij niet alleen gemakkelijk opgevangen worden, maar ook werkt deze techniek tot 44 procent efficiënter.

Critici waarschuwen echter dat één zwaluw nog geen zomer maakt. Zolang de prijzen van gas uit kolencentrales laag zijn, is het niet rendabel om over te stappen op schone kolen en zullen de investeringen hierin bescheiden blijven. Maar de hoop, die is er, aldus The Economist.

Met geloof en hoop blijft nog een aspect van het leven onbenoemd: liefde. Der Spiegel spreekt zich zeer bezorgd uit over de sterke toename van minderjarige meisjes in Duitsland die ongewenst zwanger raken en abortus plegen. Tussen 1996 en 2001 is het aantal abortussen bij tieners van vijftien tot zeventien jaar toegenomen met 58,5 procent. Bij meisjes jonger dan vijftien jaar is dit zelfs met 90,7 procent gestegen.

Een oorzaak ligt volgens het weekblad bij het steeds vroeger geslachtsrijp worden van meisjes. In 1860 was de gemiddelde leeftijd hiervoor zeventien jaar, in 2001 was dit inmiddels gedaald tot twaalf jaar. De meeste boze vingers wijzen echter naar de ouders, die ondanks de seksuele revolutie in de jaren zeventig het te pijnlijk vinden om met hun kinderen over seks en voorbehoedmiddelen te praten.

Ook scholen laten na goede voorlichting te geven, schrijft Der Spiegel. Volgens een studie van de Bondsorganisatie voor gezondheidsvoorlichting vrijt twintig procent van de jongeren tussen veertien en zeventien jaar tijdens hun eerste geslachtsdaad onbeschermd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden