Ouders stoppen met werk door bezuiniging gastouderopvang

Door bezuinigingen op de gastouderopvang dreigen ouders minder te gaan werken. Wendy van der Putten moet zelfs stoppen met haar baan.

Ronald van der Putten en zijn vrouw Wendy zitten met de handen in het haar. Al zeven jaar brengen zij hun dochters Amber en Sanne drie dagen per week naar een professionele gastouder. Maar nu staatssecretaris Dijksma (PvdA, kinderopvang) heeft aangekondigd om flink te snijden in de vergoeding voor gastouderopvang, lijkt het erop dat de familie Van der Putten geen oppas meer kan betalen.

„Mijn vrouw moet dan waarschijnlijk stoppen met werken. Ik heb een leidinggevende functie. Als ik minder ga werken, levert dat allerlei problemen op”, zegt Ronald van der Putten. Vandaag protesteert hij met andere boze (gast)ouders in Den Haag tegen de kabinetsplannen.

Vorig jaar werden 140.000 kinderen opgevangen door gastouders. De helft van de gezinnen die gebruik maken van gastouderopvang, zegt door de bezuinigingen minder te gaan werken of zelfs helemaal te stoppen. Van de gastouders dreigt 45 procent te stoppen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Platform Kwaliteit Gastouderopvang dat gisteren werd gepubliceerd.

Vanwege de drastisch gestegen kosten wil het kabinet de vergoeding aan ouders die gebruik maken van gastouders in 2010 verlagen: van 6,10 euro per uur naar 4 euro voor minicrèches en 2,50 voor individuele gastouders, vaak grootouders of kennissen.

„In ons geval betekent het dat we 2000 euro per jaar meer moeten ophoesten voor gastouderopvang”, rekent Van der Putten uit. Dat is voor de familie niet op te brengen. Het kinderdagverblijf zou een alternatief zijn; daar wordt minder op bezuinigd. „Maar daar zijn wachtlijsten van twee jaar.”

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau bleek eerder dat kosten van kinderopvang juist weínig invloed hebben op de keuze voor kinderopvang. De mening van ouders over kinderopvang is doorslaggevender. „Mensen die kinderopvang niet goed vinden voor hun kind, zouden het nooit naar de crèche brengen, al zou het gratis zijn”, licht SCP-onderzoeker Wil Portegijs toe. Haar onderzoek betrof echter de keuze voor kinderopvang in het algemeen. Ouders die specifiek voor gastouderopvang kiezen, doen dat vanwege de kleinschaligheid, onregelmatige werktijden en omdat kinderdagverblijven vaak lange wachtlijsten hebben. Portegijs: „Wellicht dat die ouders niet uitwijken naar reguliere opvang en echt gaan stoppen met werken. Het kan ook een soort protest zijn. Ik kan niet zeggen hoe het zal gaan als puntje bij paaltje komt.”

Er zijn ouders – politiemensen of verpleegkundigen – die zo onregelmatig werken dat ze soms opvang voor 24 uur nodig hebben, weet Van der Putten. Hij is eveneens voorzitter van de oudercommissie van kinderopvang Berend Botje in Hoorn, die ook een gastouderbureau heeft. „Voor die mensen is reguliere kinderopvang geen optie.”

„Het zijn heftige maatregelen die gezinsplanning enorm in de weg staan”, zegt Van der Putten over de bezuinigingen. „Dat mijn vrouw moet stoppen met werken betekent ook minder inkomen voor ons gezin. Wij redden het wel maar voor andere gezinnen heeft het enorme consequenties.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden