Ouders slachtoffers Robert M. houden vast aan schadeclaims

null Beeld ANP
Beeld ANP

Ouders van kinderen die slachtoffer zouden zijn geworden van Robert M. hebben vandaag bij monde van advocaat Richard Korver onverkort vastgehouden aan de schadeclaims die zij eerder hebben ingediend. M. is hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak.

Korver reageerde ter zitting op kritische uitlatingen van de advocaten van M. en diens medeverdachte en echtgenoot Richard van O. Volgens de raadsman hebben zijn vakbroeders die de twee verdachten bijstaan een ouderwetse opvatting over rechten van slachtoffers in het strafproces en hanteren zij 'drogredenen' in hun pogingen de claims van tafel te krijgen.

Korver vertegenwoordigt tientallen bij de zaak betrokken ouderparen. Het door hen gezamenlijk aan smartengeld gevorderde bedrag gaat de 1 miljoen euro ruim te boven. De claims voor materiële schade lopen sterk uiteen. Korver hekelde de uitlatingen van de advocaat van Van O., die onder meer bezwaar heeft gemaakt tegen vergoeding van 'herinrichting' van woningen. Korver wees erop dat dit ging om vervanging van meubels waarop kinderen zijn misbruikt.

De schade die de betrokken kinderen lijden is 'evident en fundamenteel', herhaalde Korver nog eens, met verwijzing naar wat deskundigen hierover hebben gezegd. Hij vergeleek het misbruik met een door M. geplant zaadje. De ouders weten dat het er zit, aldus de raadsman, maar zij kunnen er geen enkele invloed op uitoefenen. 'Het zal altijd afwachten blijven, voor zowel ouder als kind, of het zaadje zich al dan niet ontkiemt of zal ontpoppen tot een vleesetende plant.'

Vrijdag is de laatste dag van de behandeling van de zaak. Het Openbaar Ministerie zal dan reageren op de pleidooien van de advocaten van de verdachten. Het OM heeft 20 jaar cel en tbs tegen Robert M. geëist. Zijn advocaten hebben de rechtmatigheid van het bewijs in twijfel getrokken en voor vrijspraak gepleit. Tegen Van O. is 12 jaar celstraf geëist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden