Ouders onbekend met seksleven kind

Is dat een probleem? Het antwoord van vier experts.

Ouders weten weinig over het seksleven van hun puberende kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek onder zeshonderd vaders en moeders dat gisteren door het tijdschrift voor ouders J/M werd gepubliceerd. Slechts 53 procent van de ouders denkt bijvoorbeeld dat hun zestienjarige kind wel eens heeft getongzoend. In werkelijkheid blijkt dat 83 procent, zo bleek eerder uit onderzoek van Rutgers WPF, dat kinderen zélf naar hun ervaring had gevraagd. Het resultaat roept de vraag op of het erg is dat ouders niet goed op de hoogte zijn.

NEE, zegt Jan Dijkgraaf, vader van twee twintigers en mede-auteur van 'Het enige echte, eerlijke puberopvoedboek'.

"Ouders hebben geen recht op dat soort informatie, vind ik. Het draait er om dat je ze op jonge leeftijd goed voorlicht. Breng hen normen en waarden bij en wijs ze op de gezondheidsaspecten. De technische details leren ze op straat wel. Als ze op de middelbare school zitten, moeten ze weten dat ze bij je terecht kunnen. Laat ze vrij. Neem het risico dat ze porno op de computer kijken. Maar het kan geen kwaad af toe te kijken welke webpagina's ze bezoeken. Als het verslavingstrekjes krijgt, moet je natuurlijk ingrijpen."

JA en NEE, zegt Loes Keijsers, die aan de Universiteit Utrecht onderzoek deed naar conflicten tussen ouders en pubers.

"Uit onderzoek weten we dat kinderen die veel met hun ouders praten gelukkiger en gezonder zijn. Ook hebben ze een beter seksleven. Dat geldt in ieder geval voor kinderen tot zestien jaar. Die gesprekken hoeven niet altijd over seks te gaan. Het idee hierachter is dat een kind later naar je toe komt als dat nodig is, bijvoorbeeld na een vervelende ervaring. Maar uit ander onderzoek weten we ook dat het goed is als kinderen zich losmaken van hun ouders. Dat is wel een lastig spanningsveld."

NEE, zegt Justine Pardoen, hoofdredacteur van het online magazine Ouders Online en van de stichting Mijnkind Online.

"Ik had er niet aan moeten denken dat mijn ouders hadden geweten wat ik destijds uitspookte. Ik heb wat dat betreft ook nauwelijks zicht op mijn kinderen. Mijn dochter van vijftien vroeg laatst bijvoorbeeld informatie over de morning after pil. Toen ik, tamelijk verbaasd, vroeg of het voor haarzelf of voor een ander was, vertelde ze me dat iemand anders dat wilde weten. Wie dat was, wilde ze niet zeggen. Maar ze kwam hiermee wel naar me toe. Zoiets valt of staat met een goede band met je kinderen. Ze moeten naar je toe willen komen als er wat is. Onderzoek onder kinderen die online nare sekservaringen hadden, wijst dat ook uit."

NEE, zegt ook Suzanne Meijer, beleidsmedewerker bij Soa Aids Nederland en ontwikkelaar van het lesprogramma Lang Leve de Liefde.

"Het voorkomen van risico's heeft niet zozeer te maken met de vraag of ouders op de hoogte zijn. Het is veel belangrijker om een warme band met je kinderen te hebben. Maar wat doe je bijvoorbeeld als je weet dat je veertienjarige kind al seks heeft? Je kunt met je zoon of dochter in gesprek gaan maar je kunt hem of haar uiteindelijk niet verbieden om seks te hebben. Het is van alle tijden dat kinderen dingen doen die niet mogen. Het is ook niet eerlijk om alle verantwoordelijkheid op de schouders van de ouders te leggen. Het is bekend dat zij vanwege de bijzondere relatie met hun kinderen niet altijd de beste partij zijn om over seks te praten. Denk aan homoseksualiteit. Kinderen zullen in zo'n geval soms liever eerst met iemand anders praten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden