Commentaar

Ouders moeten kinderen meegeven dat de boog niet altijd gespannen hoeft te zijn

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Sinds het begin van deze eeuw is het aandeel scholieren dat last zegt te hebben van prestatiedruk, verdubbeld. Die vaststelling vorige week in een omvangrijk onderzoek zou moeten functioneren als een kleine alarmbel. 

Allereerst om het kale feit zelf. Eén op de drie tieners zegt dat er te veel huiswerk en toetsen zijn. Grote kans dat hierbij de kinderen zitten die onder het hedendaagse schoolse maar vooral ouderlijke motto ‘we willen het beste eruit halen’ worden opgestuwd naar een schoolniveau waar ze op hun tenen lopen. De toegenomen hysterie rond Cito-adviezen, de opmars van bijlesinstituten en de onderwaardering van het beroepsonderwijs zijn hiervan een uiting.

Toch gaat het te ver direct te zeggen dat schooldruk een probleem is. Huiswerk en proefwerken kunnen ook een gezonde uitdaging zijn om jezelf te ontwikkelen. Dat zijn woorden uit de mond van de leraar die voor jongeren direct reden zullen zijn er vraagtekens bij te zetten. De huidige generatie heeft beter dan ooit geleerd dat te verwoorden, ook als er onderzoekers langskomen. Die trouwens ook noteerden dat kinderen nog even gelukkig zijn als voorheen en dat een probleem als pestgedrag juist is afgenomen.

Deze zorgenlast onder ogenschijnlijk gelukkige tieners zal ongetwijfeld bijdragen aan de psychische problemen waarvan veel studenten last krijgen. De hang naar perfectionisme blijkt op die leeftijd enorm onder studenten, en waarschijnlijk ook onder leeftijdgenoten die al zijn gaan werken. Van alle kanten komen er signalen dat jongeren en jongvolwassenen het weliswaar materieel goed hebben, maar dat deze welvaart hen met alle bijna onbegrensde keuzemogelijkheden veel verplichtingen en druk oplegt. School is maar een deel van het toneel, sociaal en online is de druk zo mogelijk nog groter.

Honderd procent

Die druk ontstaat blijkbaar op jongere leeftijd en daarom is de scholierenstress reden om waakzaam te zijn over drukte en perfectionisme ook in het tienerleven. Om het ouderwets te zeggen: geef ze de boodschap dat de boog niet altijd gespannen hoeft te zijn. Een houding die op korte termijn minder stress geeft en op langere termijn voor meer stabiele en beter functionerende mensen zorgt.

Ouders denken nogal eens dat ze die steeds assertievere pubers moeten loslaten, maar spelen juist een belangrijke rol hierin. Ze moeten de boodschap dat het niet altijd honderd procent hoeft vooral ‘voorleven’: zelf ook niet altijd aan de mobiele telefoon hangen, het eigen werk regelmatig buitensluiten van thuis. Prestatiedruk kan de wereld een stuk vooruit helpen, maar als de menselijke maat wordt vergeten raakt de mens als individu en de samenleving als geheel van de regen in de drup.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren vindt u hier.

Lees ook:

Angst, depressie en zelfmoordgedachten: studenten gaan er aan prestatiedruk onderdoor

De helft van de studenten kampt met angst en depressie, een op de vijf zou actief nadenken over suïcide. De uitkomsten van het eerste grote onderzoek naar hun psychische gezondheid stemmen tot bezorgdheid.

De vele koppen van het studiestressmonster

Studiestress is een probleem waar niet alleen studenten, maar ook steeds meer scholieren last van hebben. Hoe komt dat?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden